Thumbnail
Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με το πότε ξεκίνησε η ασφάλιση.

Συγκεκριμένα όσοι έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από το 1983 έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και χωρίς όριο ηλικίας (όποτε πιάσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης).

Για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 τα όρια ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για τις γυναίκες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν εφόσον το δικαίωμα «κλείδωσε» μέχρι το τέλος του 2010, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άνδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία τη διετία 2011-2012.

Συγκεκριμένα, στο Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:

1 Ασφαλισμένοι πριν από το 1983. Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας δικαιούνται οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν 35ετία. Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982 με οποιοδήποτε καθεστώς με αμειβόμενη εργασία.

Δηλαδή περιλαμβάνεται απασχόληση σε στενό Δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, νομικά πρόσωπα που έγιναν αργότερα ΝΠΔΔ (νοσοκομεία), ειδικές μονάδες (ΜΟΜΑ). Αντίθετα δεν περιλαμβάνει απασχόληση σε επιχειρήσεις και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ κλπ.).

Ποιοι γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας

Στην εν λόγω κατηγορία -των «παλαιών» ασφαλισμένων- εντάσσεται ο υπάλληλος ακόμη και εφόσον έχει πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο το ελάχιστο της μίας ημέρας απασχόληση. Επιπρόσθετα, ακόμη κι αν αργότερα συνέχισε την ασφάλισή του σε φορείς του ιδιωτικού τομέα αλλά επέστρεψε μέσω διορισμού στο Δημόσιο, νοείται εξαιτίας της απασχόλησής του την περίοδο πριν από το 1983 ως ενταχθείς σε αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων.

Τα σημεία «SOS» που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι είναι τα εξής:

Ποιοι γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Οι άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας μπορούν να εξαγοράσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας, όχι όμως άλλα πλασματικά έτη.
  • Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως πατέρες ανηλίκων όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982. Ωστόσο μπορούν να κάνουν χρήση του αντίστοιχου δικαιώματός τους οι τρίτεκνοι.
  • Για τις γυναίκες το καθεστώς συνταξιοδότησης εξαρτάται από το αν είναι έγγαμες ή όχι καθώς καθεμία κατηγορία έχει δικές της ειδικότερες προϋποθέσεις.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
  • Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους στο Δημόσιο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτόν, εάν κάποιος από τους ασφαλισμένους έχει χρόνο απασχόλησης και ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται να αναγνωριστεί στο Δημόσιο ώστε να συμπεριληφθεί στους συντάξιμους χρόνους. Αυτό είναι εφικτό με εξαγορά και καταβολή για τον εν λόγω χρόνο εισφορών που φτάνουν κάθε φορά στο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης.

2 Ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, ενώ από το 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης).

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Συνταξιοδότηση με 25ετία. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και τους άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

-Ανδρες. Οσοι έκλεισαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 65 (μειωμένη στα 60). Τυχεροί είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

- Γυναίκες. Οσες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν στα 60 με πλήρη σύνταξη και στα 55 με μειωμένη. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις και αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας.

  • Συνταξιοδότηση με 35ετία. Για όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 προβλέπεται όριο ηλικίας, ανάλογα με το πότε γίνεται η θεμελίωση. Ειδικότερα το 2010 η έξοδος γίνεται στα 58, ενώ μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011-2012.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 απαιτούνται 40 έτη και η συμπλήρωση του 62ου έτους. «Κλειδί» για ταχύτερη έξοδο αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

3 Γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι, που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992. «Τυχερές» είναι οι μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ενώ ταχύτερα στη σύνταξη μπορούν να βγουν και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα απαιτείται 25ετία και η ύπαρξη ανήλικου τέκνου και στη συνέχεια η πόρτα εξόδου ανοίγει με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο Δημόσιο για τη θεμελίωση ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η 31η Δεκεμβρίου του έτους που το τέκνο ενηλικιώθηκε (και όχι η ημέρα των γενεθλίων του). Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τους τριτέκνους, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αναλυτικά στον δημόσιο τομέα προβλέπονται τα εξής:

  • Μητέρες ανήλικων τέκνων. Σύνταξη στα 50 δικαιούνται όσες μητέρες είχαν ανήλικο τέκνο και 25ετία μέχρι το τέλος του 2010. Για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα όσο και η υπηρεσία στο Δημόσιο.

Για θεμελίωση δικαιώματος το 2011 το όριο ηλικίας πάει στο 52ο έτος, ενώ το 2012 διαμορφώνεται στο 55ο. Για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 25 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη του νόμου 3865/2010 των τέκνων, εφόσον υπάρχει 15ετής δημόσια υπηρεσία, τα έτη των σπουδών αλλά και της άδειας ανατροφής.

  • Τρίτεκνες. Οσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει την 20ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες δεν μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για προσαύξηση της σύνταξης.

Τη διετία 2011-2012 σταδιακά αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας.

  • Ανδρες γονείς ανήλικων τέκνων. Κερδισμένοι είναι οι άνδρες με ανήλικα παιδιά που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Συγκεκριμένα, αν το δικαίωμα «κλείδωσε» το 2011 η σύνταξη καταβάλλεται στα 52, ενώ το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος.Προσοχή, καθώς οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις δεν ισχύουν για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010.

Πάντως, αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010 με χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποποιηθεί τον εν λόγω χρόνο ώστε να συνταξιοδοτηθεί με θεμελίωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

  • Ανδρες με τουλάχιστον τρία τέκνα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για θεμελίωση τη διετία 2011-2012. Το όριο ηλικίας «πέφτει» στο 52ο έτος για θεμελίωση το 2011 και στο 55ο για όσους «κλειδώνουν» δικαίωμα το 2012.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ - Ρεπορτάζ:  Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki-taxi-humor.jpg
Τα προσόντα ενός προοδευτικού δασκάλου ή γιατί η δουλειά μας δεν τελειώνει στη διδασκαλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της ιστορίας.
Η δουλειά μας δεν τελειώνει στη διδασκαλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της ιστορίας. Η δουλειά μας είναι να διδάξουμε αυτά τα...
Τα προσόντα ενός προοδευτικού δασκάλου ή γιατί η δουλειά μας δεν τελειώνει στη διδασκαλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της ιστορίας.