Thumbnail
Προκηρύξεις δύο φορές το χρόνο - θα ισχύσει από το 2015

Για νέο καθεστώς μετατάξεων και αποσπάσεων στο δημόσιο κάνει λόγο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υποχρεωτικό το σύστημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το νέο καθεστώς μετακινήσεων των μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτικό σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των προσλήψεων δεδομένου το κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» που καθιέρωσε η τρόικα και βάσει του οποίου οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των ενόντων.

Ο δεύτερος λόγος απορρέει από την ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, όπου ως τώρα στηριζόταν στη λογική «εάν είχες μπάρμπα στην Κορώνη» έπαιρνες τη θέση που ήθελες ανεξαρτήτων προσόντων ή θέτοντας φωτογραφικά προσόντα.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ισχύσει με το νέο έτος και βάσει αυτού δύο φορές τον χρόνο – κατά πάσα πιθανότητα κάθε Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο – θα καλούνται οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλλουν αίτημα για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα προσόντα η επιλογή

Στη συνέχεια, στη βάση των αιτημάτων αυτών θα δημοσιοποιούνται σχετικές προκηρύξεις και όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές θα καταθέτουν αιτήσεις. Ανάλογα με τα προσόντα τους θα γίνεται επιλογή για το ποιος υπάλληλος θα μεταταχθεί ή αποσπασθεί σε κάθε υπηρεσία.

«Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για διαθεσιμότητες ή απολύσεις μέσω του συστήματος αυτού. Απλώς δίνουμε τέλος στα ρουσφέτια» διευκρινίζουν κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο επίσης επιταχύνει κα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου. «Για να συμμετέχει κάποιος φορέας στις προκηρύξεις για μετατάξεις και αποσπάσεις πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» σημειώνουν στελέχη του υπουργείο, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής νέα οργανογράμματα έχουν μόνο τα υπουργεία. «όσοι έχουν επικαιροποιημένο οργανόγραμμα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά μέσω της νέας διαδικασίας», προσθέτουν.

Για να προχωρήσει η διαδικασία μετάταξης θα πρέπει να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας – μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος δημόσιο υπάλληλος να μεταταγεί ή αποσπασθεί ακόμη και με σύσταση νέας, προσωποπαγούς (όπως λέγεται) θέσης.

Τα οργανογράμματα θα οδηγήσουν παράλληλα σε περιορισμό των δομών κάθε φορέα – όπως συνέβη και στην περίπτωση των υπουργιών- ενώ αποτελούν και προαπαιτούμενο για την προώθηση του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Αυτό προβλέπεται για κάθε θέση να υπάρχουν συγκριμένοι στόχοι, οι οποίοι απατιέται για να επιτευχθούν ώστε ο υπάλληλος να λάβει καλό βαθμό. Με δεδομένο μάλιστα πως από το επόμενο έτος η αποδοτικότητα θα συνδεθεί με τον μισθό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανταπόκριση των υπάλληλων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα