Thumbnail
Παρέλασαν αυτοί που φίμωσαν τον Τύπο γράφει βρετανός φοιτητής δημοσιογραφίας

Αντικείμενο σκληρής κριτικής έγινε η στάση των ηγετών της Ευρώπης να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν των δολοφονημένων σκιτσογράφων της Charlie Hebdo και των υπόλοιπων θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Η παρουσία ηγετών από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται λογοκρισία προκάλεσαν εξάλλου και την αντίδραση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. «Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε τα υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;» διερωτάται σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

1) Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος πέρυσι καταδίκασε Παλαιστίνιο δημοσιογράφο σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

2) Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργός της Τουρκίας  που έχει στείλει περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

3) Ο  Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρωθυπουργός του Ισραήλ, του κράτους που σκότωσε επτά δημοσιογράφους στη Γάζα το 2014.

4) Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σούκρι, που είχε υπό κράτηση για πάνω από 500 ημέρες τον φωτορεπόρτερ Σαουκάν.

5) Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ, που πέρυσι φυλάκισε έναν δημοσιογράφο με την κατηγορία της «προσβολής δημοσίου υπαλλήλου».

6) Ο Λαμάμρα, υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, στην οποία κρατείται ο δημοσιογράφος Αμπντεσάμι Αμπντελάι για 15 μήνες χωρίς την απόδοση κατηγοριών.

7) Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου το 2013 ένας δημοσιογράφος κρατήθηκε για ένα μήνα δίχως να έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με κανέναν.

8) Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Τζομάα, της χώρας που πρόσφατα φυλάκισε τον μπλόγκερ Γιασίν Αγιάν για τρία χρόνια με την κατηγορία της δυσφήμισης του στρατού.

9) Οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι δέχονται συνεχώς επιθέσεις από την αστυνομία.

10) Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, της χώρας στην οποία η αστυνομία προσήγαγε ακόμη και δημοσιογράφους της Washington Post στο Φέργκιουσον.

11) Ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκεί όπου οι δυνάμεις της αστυνομίας ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν δύο δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης πέρσι τον Ιούνιο.

12) Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχει λογοδοτήσει για τον βομβαρδισμό και τη δολοφονία 16 Σέρβων δημοσιογράφων το 1999.

13) Ο πρόεδρος Κεϊτά του Μάλι, εκεί όπου δημοσιογράφοι εξορίζονται από τη χώρα αν καλύψουν γεγονότα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

14) Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, της χώρας που είναι δεύτερη στην υφήλιο όσον αφορά στις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων κατά κεφαλή.

15) Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπεν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί του Κατάρ, ο οποίος καταδίκασε έναν άντρα σε 15 χρόνια φυλάκιση γιατί έγραψε ένα ποίημα εναντίον του.

16) Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος το 2013 φυλάκισε πολλούς δημοσιογράφους επειδή τον προσέβαλαν.

17) Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίλο Τσεράρ, ο οποίος καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση έναν μπλόγκερ για «συκοφαντική δυσφήμηση».

18) Ο Εντα Κένι, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, εκεί όπου η βλασφημία θεωρείται ποινικό αδίκημα.

19) Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς, η οποία διέταξε την εισβολή σε ένα περιοδικό που διέθετε ηχογραφήσεις που ήταν ντροπιαστικές για το κυβερνών κόμμα της.

20) Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον, με διαταγή του οποίου οι αρχές κατέστρεψαν έγγραφα που κατείχε ο Guardian.

21) Ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Γαλλία. Οι αρχές της χώρας του μαστίγωσαν δημόσια την περασμένη Παρασκευή τον Ράιφ Μπαντάουι επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

laptop
Όλες οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τον οδηγό του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούνται μόνο την ετήσια κανονική άδεια, αλλά επιπλέον 25...
Όλες οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
DASKALOI
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ο προγραμματισμός και το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
funds
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
Η τάση εξαγοράς ιδιωτικών σχολείων από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς ομίλους και επενδυτικά funds δεν είναι μια απλή οικονομική πράξη. Αντιθέτως,...
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
ikoniki pragmatikotita
Οθόνες αντί για πρόσωπα: Μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική σχέση;
Σχολείο χωρίς τάξη: Ποια είναι τα όρια της εξ αποστάσεως μάθησης; Το ψηφιακό σχολείο ως υποκατάστατο της αληθινής επαφής
Οθόνες αντί για πρόσωπα: Μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική σχέση;