Thumbnail
Πολ Γκογκέν

Το ποσό των 300 εκατ. δολαρίων έπιασε σε δημοπρασία ο περίφημος πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» («Πότε θα Παντρευτείς;») του Γάλλου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πολ Γκογκέν, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στις πωλήσεις έργων τέχνης.

Τον πίνακα έβγαλε σε δημοπρασία ένας Ελβετός συλλέκτης.Αγοραστής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και των «New York Times», είναι μια ομάδα κρατικών μουσείων του Κατάρ. Πωλητής ήταν ένας ελβετός συλλέκτης.

Το ποσό των 300 εκατ. δολαρίων καταρρίπτει το προηγούμενο γνωστό ρεκόρ για ιδιωτική αγοραπωλησία, που καταγράφηκε πριν από τρία χρόνια, όταν πάλι το Κατάρ αγόρασε έναντι περίπου 250.000.000 δολαρίων το έργο «Οι Χαρτοπαίχτες», του Πολ Σεζάν.

Ο Γκoγκέν ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος τού μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός, που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Θεωρείται, σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Στον πίνακα «Nafea Faa Ipoipo»  ζωγράφισε δυο χωριατοπούλες, που μοιάζουν σαν λουλούδια υφασμένα σε χρωματιστό χαλί. Σαν στολίδια ή κομμάτια ενός πάζλ ενώνονται οι χρωματικές επιφάνειες που συνθέτουν το τοπίο, μια αφηρημένη μορφή έκφρασης πάνω στην οποία δούλευε συνεχώς ο Γκωγκέν. Έβαλε αποτυχημένα τα συμπληρωματικά χρώματα αντικριστά - κόκκινο, πράσινο μπροστά, μπλε, πορτοκαλί στο βάθος. Η ερώτηση των κοριτσιών (Πότε θα παντρευτείς;) δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται. Το αν μπορούν να παντρευτούν εξαρτιόταν από την προίκα. Γι' αυτό, η έκφρασή τους είναι σχεδόν λυπημένη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proaulio_sxoleio
Τι είναι σχολείο;
«Η διαπαιδαγώγηση είναι ανθρώπινη σχέση. Πώς θα μπορούσε κάποιος να την κανονικοποιήσει και τι θα σήμαινε μια τέτοια κανονικοποίηση; Η δική μου άποψη...
Τι είναι σχολείο;