Thumbnail
Το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ανοίγει τις πόρτες των κέντρων κράτησης μεταναστών

Στην «πρώτη γραμμή» για την έξοδο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κατηγορίες κρατουμένων, ενώ για όσους δεν εμπίπτουν σε αυτές θα προβλεφθούν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης.

Σήμερα η αν. υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναμένεται -εκτός απροόπτου- να έχει σύσκεψη με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ώστε να εκπονηθεί το σχέδιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να ταξινομήσουμε τους ανθρώπους, ώστε όσοι κρατούνται παράνομα να αφεθούν ελεύθεροι», δηλώνει η κ. Χριστοδουλοπούλου και συμπληρώνει, «υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα. Η κράτηση είναι το ύστατο μέσο, αλλά δυστυχώς είχε γίνει ο κανόνας από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ανήλικοι κρατούμενοι διαμαρτύρονται πίσω από τα συρματοπλέγματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αν. υπουργού Γ. Πανούση. (Η φωτογραφία είναι της Epoca Libera)

Ανήλικοι κρατούμενοι διαμαρτύρονται πίσω από τα συρματοπλέγματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αν. υπουργού Γ. Πανούση. (Η φωτογραφία είναι της Epoca Libera)
Ανήλικοι κρατούμενοι διαμαρτύρονται πίσω από τα συρματοπλέγματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αν. υπουργού Γ. Πανούση. (Η φωτογραφία είναι της Epoca Libera)

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «πρώτη γραμμή» για έξοδο βρίσκονται:

• Οσοι κρατούνται για περισσότερο από 18 μήνες, που είναι το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης.

• Ασυνόδευτα ανήλικα. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να εξασφαλιστεί κατάλληλη στέγη στους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης -υπολογίζονται σε 200 σε όλη την Ελλάδα- λόγω έλλειψης θέσεων στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας.

• Οι αιτούντες άσυλο, εφόσον δεν υπάρχει λόγος απειλής της εθνικής ασφάλειας.

Ο 27χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Ναντίμ κρεμάστηκε με μια πετσέτα από κάγκελα αυτής της κουκέτας. Τον βρήκαν 4 ώρες μετά. Μόλις είχε μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα από την Κρήτη, όπου κρατείτο (Η φωτογραφία

Ο 27χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Ναντίμ κρεμάστηκε με μια πετσέτα από κάγκελα αυτής της κουκέτας. Τον βρήκαν 4 ώρες μετά. Μόλις είχε μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα από την Κρήτη, όπου κρατείτο (Η φωτογραφία είναι της Epoca Libera)

• Ολοι εκείνοι για τους οποίους είναι ανέφικτη η απέλασή τους και δεν μπορεί να παραμένουν επ' αόριστον στα κέντρα κράτησης. Δικαιούνται 6μηνη παραμονή υπό καθεστώς ανοχής. Θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με περιοριστικούς όρους.

• Διάφορες ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες, υπερήλικες, ασθενείς κ.ά.

Το υπουργείο σκοπεύει επίσης να δώσει έμφαση στον εθελοντικό επαναπατρισμό με καλύτερους όρους, ενώ θα διεκδικήσει μαχητικά, όπως λέγεται, στα ευρωπαϊκά φόρα την αναλογική κατανομή μεταναστών και προσφύγων σε διάφορες χώρες της ΕΕ (στη βάση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου).

Υπολογίζεται πως σε όλα τα κέντρα κράτησης της χώρας υπάρχουν σήμερα περί τους 4.400 ανθρώπους. Στόχος είναι να ταξινομηθούν ώστε ο καθένας να πάρει τον δρόμο του.

Βαρβαρότητα

Για όσους δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, θα προβλεφθούν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, περίθαλψης κ.λπ. και σε κάθε περίπτωση θα τερματιστεί η βαρβαρότητα που αντίκρισαν όσοι μπήκαν την Παρασκευή στην Αμυγδαλέζα, μετά την αυτοκτονία του 27χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Ναντίμ μέσα σε ένα κοντέινερ.
Ανθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Κάποιοι ήταν χωρίς παπούτσια και φορούσαν μέσα στο κρύο σαγιονάρες που τις έδεναν με κορδόνια επειδή ήταν διαλυμένες. Αλλοι σκεπάζονταν με κουβέρτες, επειδή τα ρούχα τους δεν έφταναν για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Το φαγητό τους, κατήγγειλαν οι μετανάστες, είναι εδώ και καιρό πατάτες και ρύζι μόνο. Χαλασμένα αιρ κοντίσιον μέσα στα κοντέινερ - κοιτώνες, χαλασμένα καζανάκια, στρώματα φθαρμένα. Χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Κάποιοι είδαν μόνο έναν γιατρό για όλο το κέντρο. Οι μετανάστες κατήγγειλαν πως ο χώρος δεν είχε καθαριστεί για καιρό και το Σάββατο πήγαν συνεργεία εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου κ.ά.
Ανήλικοι κρατούνται σε άλλο μπλοκ, αλλά σε ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες. Τσακισμένα παιδιά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κλαίγανε. Ούρλιαζαν «φρίντομ», δηλαδή, ελευθερία, σφίγγοντας με τα χέρια τους τα συρματοπλέγματα.
Ντροπή

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ντροπή του. Δεν μπορούσε να πιστέψει όσα είδε. «Και φυλακές να ήταν, που δεν είναι, δεν μπορούν να έχουν αυτή τη μορφή. Με τα κέντρα κράτησης τελειώνουμε», δήλωσε προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Ας σημειωθεί πως ο Μοχάμεντ Ναντίμ, που συνελήφθη στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβρη και μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα την προηγουμένη της αυτοκτονίας του, δεν είναι ο μόνος ούτε ο πρώτος νεκρός που μετρούν τα κέντρα κράτησης.
Μόλις μία μέρα πριν ξεψύχησε στο νοσοκομείο Σωτηρία ο Αφγανός κρατούμενος Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί, ενώ έχουν προηγηθεί κι άλλοι θάνατοι.

Γιάννης Φώσκολος

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης: «Στόχος να μειώσουμε κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας με μόνιμο τρόπο τα κενά στα σχολεία»
Μητσοτάκης: «Στόχος να μειώσουμε κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Διορισμοί: «Τυράκι» για τον νέο τρόπο πρόσληψης καθ΄ υποδείξεως ΟΟΣΑ 
«Ολόκληρη η αντιεκπαιδευτική πολιτική προσπαθεί  να  καθαρθεί  στην “κολυμπήθρα των διορισμών” και μάλιστα  αυτών που  γίνονται πάντα πριν από...
Διορισμοί: «Τυράκι» για τον νέο τρόπο πρόσληψης καθ΄ υποδείξεως ΟΟΣΑ 
Κύκλωμα δημοτικών αστυνομικών
Κύκλωμα δημοτικών αστυνομικών εκβίαζε καταστηματάρχες: Ζητούσαν «δωράκια» για να μην κόψουν πρόστιμα
Συνελήφθησαν δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι για εκβίαση καταστηματαρχών - 14 συλλήψεις
Κύκλωμα δημοτικών αστυνομικών εκβίαζε καταστηματάρχες: Ζητούσαν «δωράκια» για να μην κόψουν πρόστιμα