Thumbnail
Κατάργηση κατώτατων ορίων 

Συντάξεις πείνας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις μνημονιακές επιταγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι συντάξεις των 300 – 450 ευρώ με την πρώτη εγκύκλιο του νέου Μνημονίου για το ασφαλιστικό, που καταργεί τα κατώτατα όρια σύνταξης, και όσοι αποχωρούν πριν από το 67ο έτος δεν θα παίρνουν το εγγυημένο ποσό των 486 ευρώ, αλλά μικρότερο καθώς η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των ετών που ασφαλίστηκαν, των εισφορών που πλήρωσαν και των μέσων αποδοχών τους.

Ο νόμος αφορά όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένοι επηρεάζονται μόνο για φέτος από αυτή την ανατροπή που έρχεται στο ασφαλιστικό καθώς έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις από τον Ιανουάριο ή πρόκειται να υποβάλουν ως το τέλος του 2015.

Οσοι από αυτούς έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (15, 18 έτη) και μειωμένες αποδοχές (ιδίως από το 2011 και μετά) θα πάρουν αφενός μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν δεν άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα νέα ποσά και το σημαντικότερο είναι πως με το προηγούμενο καθεστώς αν οι εισφορές τους έβγαζαν πλήρη σύνταξη 380 ευρώ, θα έπαιρναν το κατώτατο όριο των 486 ευρώ για πάντα. Με το νέο καθεστώς, αν οι εισφορές τους βγάζουν σύνταξη 300 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο είναι 400 ευρώ, τότε θα παίρνουν τα 300 ευρώ μέχρι να γίνουν 67 και τότε το ποσό θα συμπληρώνεται με άλλα 100 ευρώ για να πάρουν το κατώτατο όριο.

Οι συντάξεις θα είναι ακόμη μικρότερες για όσους αποχωρούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, γιατί θα επιβάλλεται το νέο πέναλτι 10% πάνω στα ποσοστά που ήδη ισχύουν για τις μειωμένες συντάξεις.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα