Thumbnail
Από τις 19 Αυγούστου και σταδιακά έως το 2022

Από τις 19 Αυγούστου και σταδιακά έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα υποστούν μείωση 10% στη σύνταξή τους, επιπλέον της μείωσης που προβλέπεται για τις πρόωρες.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, ταυτόχρονα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους του δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Από 1η Σεπτεμβρίου και όχι από 1η Ιανουαρίου 2015 που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, θα ισχύσει η εφαρμογή του νόμου Λοβερδου Κουτρουμάνη και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Στη λίστα των προαπαιτούμενων υπήρχε η αύξηση των ορίων για όλους του ασφαλισμένους του δημοσίου με την επανεξέταση ακόμη και των ατόμων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως υπάλληλοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ωστόσο στο νομοσχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο ότι τελικά επηρεάζονται.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα τους εξαιρεθούν και σήμερα πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία έξω από το υπουργείο Εργασίας με τα απορριμματοφόρα τους.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται και η διάταξη που αφορά την αύξηση του προβλεπόμενου χρόνου ασφάλισης από 35 σε 40 για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Ειδικό για τους ένστολους επανέρχεται το καθεστώς που επέβαλε ο νόμος του 2010, ενώ ορίζεται ρητά ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποστρατεία πριν από τη συμπλήρωση των 58 ετών.

Αναλυτικά, με τις νέες διατάξεις, ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την καταβολή των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 έτη για όσους αποχωρούν από 1 7 2015 και εξής. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω), καθώς και συντάξεις χηρείας.

Με τις προωθούμενες διατάξεις διευκρινίζεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια.

Ακόμη διευκρινίζεται πως το πρόσθετο πέναλτι 10% για όσους φεύγουν με πρόωρη μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζεται ως περαιτέρω μείωση επί του τελικού ποσού της σύνταξης.

Τέλος, καταργούνται αλλαγές που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και όλοι οι ένστολοι επανέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών και της πυροσβεστικής, το 2010.

Συνεπώς, δεν αλλάζει τίποτε για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2014, ενώ οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ού έτους, ή έπειτα από 40 έτη υπηρεσίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alexandris
Νέος Διευθυντής στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Β΄Αθήνας ο Αντρέας Αλεξανδρής

Μετά την αυτοδίκαιη λύση στις 30-6-2024 της υπαλληλικής σχέσης του πρώην Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας,...

Νέος Διευθυντής στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Β΄Αθήνας ο Αντρέας Αλεξανδρής
εμπ
Καταγγελία για διήμερο αποκλεισμό του Ε.Μ.Πολυτεχνείου από τον Πρύτανη
Βασική αξία του Πανεπιστημίου -διαχρονικά- είναι η δυνατότητα του να γεννά και να φιλοξενεί απόψεις οι οποίες αμφισβητούν τις εκάστοτε κυρίαρχες...
Καταγγελία για διήμερο αποκλεισμό του Ε.Μ.Πολυτεχνείου από τον Πρύτανη