Thumbnail

Ο παγκόσμιος κινηματογράφος και το νέο γαλλικό κύμα θρηνεί για τον θάνατο τον εμπνευστή της Nouvelle Vague του κινηματογράφου, Ζακ Ριβέτ.

Γεννημένος στη Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας την 1η Μαρτίου 1928, ο Ζακ Ριβέτ υπήρξε κριτικός κινηματογράφου πριν περάσει πίσω από την κάμερα για να δημιουργήσει 20 ποιήματα εικόνας.

Σκηνοθέτησε γύρω στις 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι "Το Παρίσι μάς ανήκει", "Τρελός έρωτας", "Η ωραία καβγατζού".

Ο όρος Nouvelle Vague (νέο κύμα) είναι ένα από τα γνωστότερα κινήματα στα τέλη της δεκαετίας του 50 που έκανε την εμφάνισή του κυρίως στην Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδά και Βραζιλία το οποίο πραγματεύεται έναν διαφορετικό τρόπο κινηματογραφικής αφήηγησης από τον μέχρι τότε κυρίαρχο ψηλαφίζοντας την συγκρότηση μιας νέας κινηματογραφικής γλώσσας

Οι εκπρόσωποι της Nouvelle Vague εμφανίζονται στην αρχή γράφοντας άρθρα για τον κι­νηματογράφο στο περιοδικό Cahiers du Cinema (Κινηματογραφικά Τετράδια), ιδρυτής του οποίου ήταν ο Andre Bazin και ο Jacques Doniol-Vaicroze. Εκεί γραφουν οι Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer και ο Jacques Rivette ο οποίος έφυγε σήμερα από την ζωή!

Για τον Jacques Rivette

"Ένας από τους πιο νηφάλιους, τους πιο ευρηματικούς, τους πιο ελεύθερους της Νουβέλ Βαγκ" υπογράμμισε ο πρώην κριτικός και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ ενώ η γυναίκα που έγινε μούσα και γυναίκα του Γκοντάρ και είναι σύμβολο αυτής της λυρικής σχολής στην 7η τέχνη, η Άννα Καρίνα μίλησε για μια απώλεια που κοστίζει στο “γαλλικό κινηματογράφος έναν από τους πιο ελεύθερους και ευρηματικούς σκηνοθέτες του".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης