Thumbnail
Οι εργοδότες, με την ανοχή του κράτους, «ξηλώνουν» συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες, πληρώνουν μισθούς όποτε θέλουν

Στην απόλυση της Χρυσούλας Τασολάμπρου, ταμία του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αντιπρόσωπου του επιχειρησιακού σωματείου στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου, και μιας ακόμη εργαζόμενης, προχώρησε η εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ την περασμένη Πέμπτη.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου, η διεύθυνση της εταιρείας εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ενόχλησή της για τη δράση της συνδικαλίστριας μέσα κι έξω από το εργοστάσιο. Η εκλογή της στη διοίκηση του Συνδικάτου και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και ιδίως η πρωτιά της στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου για τον αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚ Βόλου, αποτέλεσαν για την εταιρεία «κόκκινο πανί».

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, η επιθετικότητα της εργοδοσίας κορυφώθηκε όταν το Συνδικάτο ανέδειξε και πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στην επέκταση της απασχόλησης με «μπλοκάκι» στις επιχειρήσεις του Μετάλλου στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η ΒΕΜΕΚΕΠ. Απασχολούμενη με τέτοια σχέση εργασίας ήταν και η συνδικαλίστρια που απολύθηκε και μαζί με άλλους συναδέλφους της διεκδικούσαν τα δικαιώματα που τους στερεί η εργασία με «μπλοκάκι» (άδειες, δώρα κ.ά.), ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν μισθωτή εργασία.

Η εργοδοσία την απέλυσε με το πρόσχημα ότι έληξε η «εργολαβία» που είχε συνάψει μαζί της. «Η συγκεκριμένη απόλυση - τονίζει το Συνδικάτο - αποτελεί καραμπινάτη συνδικαλιστική δίωξη και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να περάσει. Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν άμεσα οι δυο συναδέλφισσες».

Μπαράζ καταγγελιών

Στο μεταξύ, για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες, Παρασκευή, η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων της επιχείρησης «Μαλτέζος». Υπενθυμίζουμε πως την πρώτη μέρα της απεργίας η εργοδοσία απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής του Συνδικάτου Μετάλλου, ενώ εξακολουθεί να χρωστά δεδουλευμένα δύο και πλέον μηνών στους εργαζόμενους. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Την Κυριακή θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει τις απολύσεις εργαζομένων στις ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δρυμό Βόνιτσας και Αγίου Θωμά Μεσολογγίου. Οπως εξηγεί, ενώ τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, η υπεύθυνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 25 περίπου εργαζομένων, πετώντας τους στην ανεργία. Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές σε βάρος όσων εργαζομένων διεκδικούν.

Την ίδια ώρα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία «Falcon Security» (έχει αναλάβει τη φύλαξη του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων), επειδή ζήτησε ...να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του. Η εργοδοσία, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θα ξαναπροσλάβει τον απολυμένο, επειδή «τους εκβίασε», λέγοντας ότι σκοπεύει να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για να βρει το δίκιο του!

Τέλος, την απόλυση εργαζόμενης επί 11 χρόνια και μητέρας δύο παιδιών, από το κατάστημα της επιχείρησης στα Μέγαρα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «LIDL» Ν. Αττικής. Οπως σημειώνει, η εργοδοσία μετά τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» συνεχίζει με απολύσεις, θέλοντας να απαλλαγεί από τους παλιότερους εργαζόμενους. Το Σωματείο κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) την Τρίτη 5 Απρίλη στα καταστήματα Μεγάρων, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Την ίδια μέρα, καλεί σε διαμαρτυρία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας.

Δίνουν μισθό ...όποτε τους καπνίσει

Κινητοποίηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, απαιτώντας να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς της απληρωσιάς, έκαναν χτες ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «AQUIS». Το σωματείο καταγγέλλει πως στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του περασμένου Οκτώβρη και το επίδομα αδείας του 2015, ενώ επισημαίνει πως αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού.

Για καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας καταγγέλλει την εργοδοσία του ομίλου «Μαρινόπουλος» το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως αναφέρει, σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι αρμόδιοι αρχικά δήλωναν άγνοια για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και χτες δήλωναν ότι θα πληρωθούν την Τρίτη 5 Απρίλη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ