Thumbnail

Οι Κινέζοι δημιούργησαν ένα γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο, αποτελούμενο από το μεγαλύτερο "πιάτο" στον κόσμο, διαμέτρου 500 μέτρων που μεταξύ άλλων θα μπορούσε να ανιχνεύσει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς.

Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου, προστατευμένο από τα ραδιοκύματα ανθρώπινης προέλευσης.

Η συναρμολόγηση του Aperture Spherical Telescope ολοκληρώθηκε την Κυριακή, όταν τοποθετήθηκε το τελευταίο τμήμα, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του σε ένα βουνό στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιζού.

Η βελτίωση του διαστημικού προγράμματος, αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, με τον πρόεδρος της χώρας Ξι Γινπίνγκ να ζητάει την εδραίωσή της ως διαστημική δύναμη. Οι φιλοδοξίες της περιλαμβάνουν την αποστολή και διαμονή ενός ανθρώπου στο φεγγάρι από το 2036 και την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, οι εργασίες για τον οποίο έχουν ήδη αρχίσει.

Με την τοποθέτηση του τελευταίου από τα 4.900 τριγωνικά πάνελ που σχηματίζουν το «πιάτο» του Fast, επιφάνειας 196.000 τετραγωνικών μέτρων, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν δοκιμές προκειμένου να τεθεί επίσημα σε λειτουργία το τηλεσκόπιο τον Σεπτέμβριο, ανέφερε στο πρακτορείο Xinhua εκπρόσωπος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το τηλεσκόπιο των 180 εκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνει το ισχυρότερο του κόσμου για μία με δύο δεκαετίες, εκτιμά η Ακαδημία.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το Fast.

Σε αντίθεση με το Αρεσίμπο, του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.

Επιπλέον, το Fast θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το Αρεσίμπο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενών θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων Προκηρύσσεται
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
φάρμακα
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
Έλεγχος της ΕΑΔ σε φαρμακείο μετά από καταγγελία για πώληση ληγμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για βρέφη
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
EKPA
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Δύο δραστηριότητες του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ