Thumbnail
Φοιτητής ετών 60

Η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα βρει στις θέσεις του αμφιθεάτρου του τμήματος οικονομικών επιστημών, να κάθεται έτοιμος να συνεχίσει το γοητευτικό ταξίδι προς την κατάκτηση της γνώσης ένας φοιτητής, ηλικίας 60 ετών! Πρόκειται για το Γιώργο Ματζαφλέρη συνταξιούχο σήμερα, ο οποίος έδωσε φέτος πανελλαδικές εξετάσεις μέσω του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου και κατάφερε να περάσει το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για τη συνέχιση του ταξιδιού του στα μονοπάτια της εκπαίδευσης. Ενός ταξιδιού που ξεκίνησε το 2010 από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Βόλου…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

«Είμαι ενθουσιασμένος. Περιμένω πώς και πώς να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο», λέει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιώργος Ματζαφλέρης. Δεν κρύβει τη χαρά του και την υπερηφάνεια που νιώθει για τον εαυτό του. Σε προχωρημένη ηλικία κατάφερε όχι μόνο να ολοκληρώσει το σχολείο αλλά και να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εκπαιδευτική διαδρομή του κ. Ματζαφλέρη, είχε διακοπεί πρόωρα, όταν με την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο, αναγκάστηκε να βγει στην αγορά εργασίας σε αναζήτηση του μεροκάματου. «Είχα χάσει τον πατέρα μου και έπρεπε να δουλέψω για τη συντήρηση της τετραμελούς οικογένειας», αναφέρει ο 60χρονος.

Στην αρχή κέρδιζε το μεροκάματο σε διάφορες πρόχειρες δουλειές. Σε ηλικία 16 ετών μπαίνει στα καράβια. Και στα 18 του χρόνια κατασταλάζει στην οικοδομή που ήταν τότε σε άνθιση.

Φαίνεται ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν, δεν τον είχε απασχολήσει το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Μέχρι πρόσφατα…

Η αφορμή

Πριν από έξι περίπου χρόνια αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Η τεχνολογία προχωρά και ήθελα να μπω στην ψηφιακή εποχή», λέει ο Γιώργος Ματζαφλέρης.

«Ξεκίνησα μαθήματα», αναφέρει. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε το έλλειμμα που είχε σε βασικές γνώσεις. «Στη διάρκεια των μαθημάτων μου είπε η καθηγήτριά μου τον όρο πεζά και κεφαλαία γράμματα. Τι είναι πεζά γράμματα; ρώτησα. Μου εξήγησε ότι είναι τα μικρά. Αυτό όμως ήταν ένα καμπανάκι για μένα», περιγράφει.

Στο ΣΔΕ Βόλου

Αποφάσισε και άμεσα γράφτηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Παρακολούθησε τον κύκλο των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των ετών 2010- 2011 και 2011 -2012.

«Ημουν καλός στα μαθήματα. Με παρότρυναν δύο καθηγήτριές μου να συνεχίσω και στην επόμενη βαθμίδα για να βγάλω απολυτήριο λυκείου. Κάτι θα είδαν σε μένα και το είπαν, σκέφτηκα και πήρα την απόφαση να συνεχίσω», λέει ο κ. Ματζαφλέρης.

Στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου

Εκανε εγγραφή στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν. Ο πιεσμένος χρόνος ανάμεσα σε εργασία, σχολείο και μελέτη δεν ήταν η μοναδική δυσκολία για τον κ. Ματζαφλέρη. «Στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, τα μαθήματα ήταν απλά. Όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα του λυκείου υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Συνάντησα δυσκολίες για να παρακολουθήσω την ύλη», εξηγεί.

Ο ίδιος χρειάστηκε να καλύψει διπλό έδαφος. Μελετούσε περισσότερο και είχε την πολύτιμη στήριξη των καθηγητών του. Βοήθεια δεν αρνούνταν από πουθενά για τα μαθήματα. Είχε συνεργασία και με τους συμμαθητές του. «Είχα συμμαθητές ηλικίας 15 ετών. Κάναμε παρέα στα διαλείμματα, βγαίναμε έξω. Ακόμη διατηρούμε επαφές», λέει.

Οι πανελλήνιες

Καθηγήτρια στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου ήταν εκείνη που έβαλε στο Γιώργο Ματζαφλέρη την ιδέα να δώσει πανελλήνιες, με στόχο κάποιο… ΤΕΙ. «Τον πρώτο χρόνο δεν το σκεφτόμουν καν. Όταν μου έλεγαν για πανελλήνιες, τριτοβάθμια και πτυχίο, μου φαίνονταν όλα αστεία έως γελοία. Στην τελευταία τάξη όμως το αποφάσισα. Με τη διαφορά ότι αποκλειστικός μου στόχος ήταν όχι το ΤΕΙ αλλά η ανώτατη εκπαίδευης. Μου αρέσει ο τίτλος του φοιτητή του Πανεπιστημίου», ομολογεί.

Για να καταφέρει να περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, άφησε στην άκρη την εργασία του. «Δεν είχα οικονομικό πρόβλημα ή οικογενειακές υποχρεώσεις και αφιέρωσα όλο το χρόνο μου στο στόχο μου που ήταν το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το τμήμα οικονομικών επιστημών. Στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου παρακολουθούσα μαθήματα στον τομέα οικονομίας- διοίκησης», επισημαίνει. Τον περασμένο Μάρτιο δε, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ένσημα, κατάφερε να βγει στη σύνταξη.

Η επιτυχία

Εδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και τον περασμένο Αύγουστο, είδε το όνομά του γραμμένο στη λίστα των εισακτέων στο τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Κουράστηκα πολύ η αλήθεια είναι, αλλά πέτυχα το στόχο μου. Στόχος ήταν εξ αρχής η μάθηση. Και η απόφαση να ξεκινήσω από το μηδέν δεν ήταν εύκολη. Οι φίλοι μου έχουν εκπλαγεί, αν και πάντα πίστευαν σε μένα», τονίζει ο κ. Ματζαφλέρης.

Μία ημέρα πριν τη συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Γιώργος Ματζαφλέρης, ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο τμήμα οικονομικών επιστημών και περιμένει με ανυπομονησία να ξεκινήσουν τα μαθήματα της ακαδημαϊκής χρονιάς. «Συνολικά έξι χρόνια στο ΣΔΕ και στο ΕΠΑΛ δεν έλειψα ούτε μία φορά από τα μαθήματα. Να με έχει ο Θεός καλά να παρακολουθήσω τα μαθήματα και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», εύχεται.

Αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος ότι δεν ολοκλήρωσε στην ηλικία που έπρεπε το σχολείο. Το παρελθόν όμως ανήκει στο παρελθόν… Ο ίδιος έχει μπροστά του ένα ακόμη γοητευτικό ταξίδι να ολοκληρώσει σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας