Thumbnail
Ο ρόλος του Διαδικτύου

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

Λέγεται πως ο φόβος του ανθρώπου απέναντι στα εμβόλια είναι τόσο παλιός όσο και το πρώτο εμβόλιο που έγινε ποτέ.

Ηταν στα 1796 όταν ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φλύκταινες (φουσκάλες) στα χέρια (δαμαλίτιδα) και δεν νοσούσαν από την ευλογιά.

Ο Τζένερ χρησιμοποίησε το πύον από αυτές τις φλύκταινες και εμβολίασε ένα αγόρι.

Στη συνέχεια το αγόρι, αν και ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ευλογιά, δεν νόσησε. Κάπως έτσι, το πρώτο εμβόλιο στην Ιστορία της Ιατρικής ήταν γεγονός.

Ο Τζένερ θα πρέπει να αισθάνθηκε ως άλλος Γαλιλαίος την εποχή εκείνη, καθώς ο κόσμος δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της ανακάλυψής του.

Υπάρχουν γκραβούρες αλλά και δημοσιεύματα της εποχής που καταγράφουν τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στη μέθοδο, με κυριότερο... επιχείρημα πως όσοι έκαναν το εμβόλιο θα μεταμορφώνονταν σε αγελάδες!

Σήμερα, 220 χρόνια μετά το εμβόλιο του Τζένερ, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από ασθένειες που τους προηγούμενους αιώνες θέριζαν ολόκληρους πληθυσμούς.

Οι πολιτισμένες κοινωνίες έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό την επονομαζόμενη «ανοσία της αγέλης» (όλοι ή οι περισσότεροι εμβολιασμένοι, με αποτέλεσμα την απουσία της οποιασδήποτε επιδημίας).

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο της εξαφάνισης διαφόρων ασθενειών οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημίες με ολέθρια αποτελέσματα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Πάντα υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν την ιατρική επιστήμη πάνω στους εμβολιασμούς και τα οφέλη που αυτοί επιφέρουν, ακολουθώντας μια λογική συνωμοσιολογίας και «κουβέντας καφενείου».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και σίγουρα όχι η τελευταία. Αρκεί να θυμηθούμε τις διαβόητες υποθέσεις που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας: το «θαυματουργό νερό του Καματερού», το «φάρμακο της ελιάς που εξολοθρεύει τον καρκίνο» και άλλα τέτοια φαιδρά, τα οποία δεν βασίζονταν σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση και μόνο στόχο είχαν να γεμίσουν τις τσέπες των επιτήδειων που βρήκαν ευήκοα ώτα για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

Και αν τα πιο παλιά χρόνια τον ρόλο του διαφημιστή τέτοιων «θαυματουργών» προϊόντων τον είχε κάποια γειτόνισσα ή ακόμα και αν το καφενείο του χωριού μεταμορφωνόταν σε ένα ιδιότυπο συνέδριο τσαρλατάνικης ιατρικής, σήμερα, το διαδίκτυο είναι εκείνο που έχει αναλάβει να μεταφέρει την «πληροφορία», την «ανακάλυψη» ότι εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι σκοτεινοί τύποι που θέλουν το κακό σου και κυρίως τον έλεγχό σου, γι’ αυτό και σε ψεκάζουν απ’ τον ουρανό με διάφορα χημικά, σου περνάνε μηνύματα στον εγκέφαλο μέσα απ’ την τηλεόραση και σε εμβολιάζουν αδιάκριτα με σατανικά σκευάσματα, τσεπώνοντας δισεκατομμύρια εις βάρος σου.

MMR και αυτισμός

Είναι οι τύποι των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που σε αγαστή συμφωνία με το πολιτικό κατεστημένο επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία και δρουν ανεξέλεγκτα με τη συμμετοχή των εξαγορασμένων -εννοείται- παγκόσμιων φορέων της Υγείας.

Το κλασικό σενάριο κινηματογραφικής ταινίας β διαλογής το οποίο έκανε ευαγγέλιο το κίνημα κατά των εμβολιασμών.

Το εν λόγω κίνημα άρχισε να δραστηριοποιείται μαζικά στην Αμερική στη δεκαετία του ‘90.

Σε αυτό βοήθησε και η «διαφήμιση» που του έγινε από το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το οποίο το 1998 δημοσίευσε το απαύγασμα των απανταχού αρνητών των εμβολίων, την εργασία του Βρετανού δρα Αντριου Γουέικφιλντ, με την οποία επιχειρούσε να συνδέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) με τον αυτισμό.

Θα χρειαστεί να περάσουν 12 χρόνια, να γίνουν δικαστήρια, για να φτάσουμε στο σημείο να αποδειχθεί ότι η εργασία που χρησιμοποίησε ο Γουέικφιλντ δεν είχε καμία επιστημονική βάση -αντιθέτως, βασίστηκε σε χαλκευμένα στοιχεία-, να αποσύρει το περιοδικό το άρθρο και να αποδειχθεί πως όλη η ιστορία βασίστηκε πάνω στην ιδέα που είχαν κάποιοι δικηγόροι να κάνουν αγωγές κατά φαρμακευτικών εταιρειών, υπερασπιζόμενοι γονείς αυτιστικών παιδιών, προκειμένου να κερδίσουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε πως ο Γουέικφιλντ, που μετά το περιστατικό έχασε την άδεια άσκησης επαγγέλματος, είχε έτοιμο στα σκαριά ένα εμβόλιο δικής του έμπνευσης, το οποίο είχε σκοπό να λανσάρει στην αγορά ως αντίβαρο στο «ένοχο» MMR.

Τέσσερα χρόνια πριν από την εργασία του Γουέικφιλντ, η Ιαπωνία είχε απαγορεύσει το εμβόλιο MMR (πράγμα που ισχύει ώς σήμερα) και το αντικατέστησε με τρία διαφορετικά εμβόλια, ένα για κάθε ασθένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αρμόδιοι εκεί βασίστηκαν σε κάποιες ενδείξεις (και όχι αποδείξεις) που συνέδεαν το MMR με τον αυτισμό. Ωστόσο, μελέτες που ακολούθησαν αργότερα απέδειξαν ότι η διακοπή των εμβολιασμών με MMR στην Ιαπωνία από το 1994 και μετά όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση των περιστατικών αυτισμού, αλλά, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, ειδικά μετά το 1993.

Το διαδίκτυο

«Ντοκουμέντα», «αποκαλύψεις» και «έρευνες» που δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο

«Ντοκουμέντα», «αποκαλύψεις» και «έρευνες» που δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο «Ντοκουμέντα», «αποκαλύψεις» και «έρευνες» που δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο |

Σήμερα, τα social media και ειδικά το Facebook φιλοξενεί ουκ ολίγες ομάδες που δραστηριοποιούνται κατά των εμβολιασμών.

Κάποιες εξ αυτών είναι επιεικώς γραφικές, καθώς οι δημοσιεύσεις που παραθέτουν είναι παντελώς αστήρικτες επιστημονικά και μεταφρασμένες από το... google translate.

Τα σχόλια που τις συνοδεύουν είναι ενδεικτικά της εγκληματικής -σ’ αυτή την περίπτωση- άγνοιας του κόσμου για το θέμα.

Και αν τον προηγούμενο Μάιο είχαμε την πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα ενός διασπορέα ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», το πράγμα σοβαρεύει όταν αποδεικνύεται ότι ανάμεσα στους διαχειριστές τέτοιων ομάδων υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν καταστήματα πώλησης βιολογικών και φυτικών προϊόντων που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες όπου, ανάμεσα σε διάφορα σενάρια συνωμοσίας που πάντα έχουν ως στόχο τον ελληνισμό ή την ανθρωπότητα, διακρίνουμε «ειδήσεις» που εντάσσουν τον εμβολιασμό στα ίδια καταστροφικά σενάρια.

Στη συνέχεια, και στην προσπάθεια να βρούμε κάποιο ισχυρό και κυρίως λογικό αντεπιχείρημα για τους εμβολιασμούς, βρίσκουμε κάποια links που παραπέμπουν στο site της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Πατώντας τα, διαπιστώνει κανείς ότι οι σχετικές σελίδες έχουν αφαιρεθεί από τους διαχειριστές.

Το μόνο που βρίσκουμε και διαβάζουμε είναι η θέση της εταιρείας για τα εμβόλια:

«Η ομοιοπαθητική δεν είναι ασύμβατη με τους καθιερωμένους εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά και ενήλικες, εφόσον επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποιο προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να ακολουθούν παράλληλα και την ομοιοπαθητική αγωγή. Η τοποθέτηση και η εξ αυτής ευθύνη του κάθε γονέα και του κάθε γιατρού στο θέμα των εμβολίων είναι προσωπική υπόθεση».

Τελειώνουμε το ψηφιακό σεργιάνι με τον ιστότοπο ellinikahoaxes.gr. που έχει αναδειχθεί σε μέγα πολέμιο του κινήματος κατά των εμβολίων, καταρρίπτοντας με στοιχεία κάθε δημοσίευση που προωθείται από αυτό.

Μάλιστα, για τις αποκαλυπτικές δημοσιεύσεις του έχει απειληθεί από υπερασπιστές του κινήματος «με εισαγγελέα».

«Ο γονιός δεν είναι ποτέ 100% σίγουρος»

Εμβολιασμός μωρού

EUROKINISSI

Ο Χ (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) είναι ένας γονιός που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θέμα των εμβολίων.

Του ζητήσαμε να καταθέσει την άποψή του:

«Κατ’ αρχάς δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά των εμβολίων. Είμαι υπέρ της ελεύθερης απόφασης των γονιών για το αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή όχι, ωστόσο για να έχει αυτή η απόφαση νόημα θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η σωστή ενημέρωσή τους. Εδώ ξεκινάει το πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες που στηρίζουν είτε τη μία είτε την άλλη άποψη. Επίσης υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες γονιών παγκοσμίως για επιπλοκές στην υγεία των παιδιών τους μετά τον εμβολιασμό. Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να τις αγνοήσει κανείς. Οταν, π.χ., η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει απαγορέψει τη χρήση του MMR, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Από την άλλη, είναι εξίσου ανεύθυνο να παρασυρθείς σε όλη αυτή την αντιεμβολιαστική τρέλα που συχνά φτάνει στα όρια της συνωμοσιολογικής παράκρουσης και μόνο κακό κάνει.

Θα έπρεπε να γίνουν έρευνες από ανεξάρτητους φορείς και με τρόπο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους, ώστε να είναι κοινώς αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας. Δυστυχώς τέτοιες έρευνες δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι κανένας γονιός, όποια απόφαση και να πάρει, δεν μπορεί να είναι ποτέ 100% σίγουρος ότι πήρε τη σωστή».

Τ. Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

«Πολύ χαμηλή η πιθανότητα παρενεργειών»

Παιδίατρος Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Για το θέμα των παιδικών εμβολίων, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον παιδίατρο Τάκη Παναγιωτόπουλο, καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Του θέσαμε ένα προς ένα τα βασικά επιχειρήματα του κινήματος κατά των εμβολίων και απάντησε τα εξής:

1. Για τη συσχέτιση -παρά την κατάρριψή της- του εμβολίου MMR με τον αυτισμό, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χείλη αρκετών γονέων:

«Στη βάση αυτού του μύθου βρίσκεται η θλιβερή “υπόθεση Γουέικφιλντ”, δηλαδή του γιατρού που το 1998 δημοσίευσε σχετικό άρθρο –βασισμένο σε 12 περιστατικά!– σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Εκτοτε το θέμα μελετήθηκε εκτεταμένα και η συσχέτιση δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Μάλιστα, 12 χρόνια μετά εξακριβώθηκε ότι τα στοιχεία της μελέτης ήταν χαλκευμένα. Το περιοδικό απέσυρε το άρθρο, όμως ο θόρυβος συνεχίζει τη διαδρομή του».

2. Για το εύθραυστο ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών που «βομβαρδίζεται» από τα εμβόλια και μπορεί να τους προκαλέσει πρόβλημα:

«Αυτή είναι μια θεωρητική σκέψη. Ομως, στην Ιατρική τίποτα δεν θεωρείται ότι ισχύει εάν βασίζεται μόνο σε θεωρητικές σκέψεις. Απαιτείται και εμπειρική τεκμηρίωση. Και τέτοια τεκμηρίωση για το θέμα που αναφέρετε δεν υπάρχει. Τα μικρόβια (ή τα τμήματά τους) με τα οποία ένα παιδί έρχεται σε επαφή μέσω των εμβολίων είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τα εκατοντάδες μικρόβια που φυσιολογικά προσβάλλουν όλα τα μικρά παιδιά όσο μεγαλώνουν».

3. Για την πιθανότητα να συμβεί κάτι σ’ ένα παιδί μετά τη χρήση εμβολίου:

«Σε καμιά –τονίζω καμιά απολύτως– ιατρική παρέμβαση δεν υπάρχει ασφάλεια 100%. Οφείλουμε, λοιπόν, να μιλάμε με πιθανότητες. Και η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών (δεν μιλώ για λίγο πυρετό ή κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης) είναι εξαιρετικά χαμηλή για το σύνολο των σημερινών εμβολίων. Αν λοιπόν βάλουμε στη ζυγαριά τους πραγματικούς κινδύνους των νοσημάτων από τη μια μεριά και τους ατεκμηρίωτους θεωρητικούς κινδύνους από την άλλη, το συμπέρασμα είναι συντριπτικά υπέρ της προστασίας που δίνουν τα εμβόλια».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα