Thumbnail
Μουσικοί του δρόμου «Η Θεσσαλονίκη είναι το Βερολίνο της Ελλάδας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Λάζαρος Κεραμάρης σε ένα διάλειμμα του προγράμματός του στην πλατεία Αριστοτέλους

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

«Aν ο βασιλιάς αγαπάει τη μουσική, δεν υπάρχει πολύ άδικο στη χώρα» έλεγε τον 3ο π.Χ. αιώνα ο Κινέζος φιλόσοφος Μένκιος και η απόφανσή του δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη επιβεβαίωση με όσα συμβαίνουν και θα καταγγελθούν από τους Μουσικούς του Δρόμου και όσους διακονούν τη μούσα Ευτέρπη στη Θεσσαλονίκη στις 11 Δεκεμβρίου.

Το πλακόστρωτο της παραλίας Θεσσαλονίκης θα γεμίσει εκείνη τη μέρα με μουσικούς οι οποίοι κατά μόνας ή σε σχήματα, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό κορδόνι από νότες, θα διαμαρτυρηθούν για να αποδείξουν ότι είναι μουσικοί και όχι επαίτες.

Αφορμή, οι ενοχλήσεις ή και διώξεις που υφίστανται με την κατηγορία ότι ζητιανεύουν στους δρόμους.

Η κινητοποίηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, καλώντας τους μουσικούς σε συμβολική κατάληψη της παραλίας με μουσικά όργανα, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μακεδονία Παλάς.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αφορμή είναι «η προσαγωγή συναδέλφων μουσικών που έπαιζαν μουσική στον δρόμο με την κατηγορία της επαιτείας» και γι' αυτό ομάδες μουσικών και άλλων καλλιτεχνών της πόλης θα παραταχθούν στην παραλία παίζοντας για τους περαστικούς μουσική, τραγούδια, θεατρικά.

Και συλλήψεις

Το θέμα άνοιξε με ανάρτησή του ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος σε συνέχεια της ανακοίνωσης του συλλόγου τονίζει τώρα ότι «εκδιώκουν κάνοντας “συστάσεις”, ακόμη και προσαγωγές, νέους μα και παλαιότερους μουσικούς που παίζουν και τραγουδούν στον δρόμο, εξημερώνοντας τη βαρβαρότητα του αστικού τοπίου των πόλεών μας. Καταγράφηκαν και συλλήψεις.

»Εχω τη βάσιμη υποψία ότι η μεγάλη αυτή αλητεία στηρίζεται σε έναν νόμο του Μεταξά για την καταπολέμηση της επαιτείας... Απ' ό,τι επίσης μαθαίνουμε, όλο αυτό υλοποιείται, αν όχι με την παραίνεση, σίγουρα με την ανοχή των κατά τα άλλα “προοδευτικούληδων” που φωλιάζουν στη θαλπωρή των στρογγυλών καρεκλών των δημοτικών μας αρχών».

Οπως σημειώνει ο ίδιος, «το να ζητάς στην Ελλάδα της κρίσης των μνημονίων από τους καλλιτέχνες του δρόμου ενοίκιο για τη χρήση δημόσιου χώρου ή την προμήθεια ειδικής άδειας ή, ακόμη καλύτερο, πνευματικά δικαιώματα για την άσκηση της τέχνης τους στην πόλη είναι εξοργιστικό».

Μουσικοί του δρόμου «Ο δρόμος “πληρώνει” στο χέρι», σημειώνει ο Γιώργος Βραχνός που κατά καιρούς παίζει σε μαγαζί στα Λαδάδικα | «Εφ.Συν.»

Καλεί μάλιστα «να έρθουν δίπλα δίπλα όλοι οι καλλιτέχνες που θίγονται από τον άδικο νόμο της ντροπής περί επαιτείας και όχι μόνον. Ανώνυμοι κι επώνυμοι στον ίδιο δρόμο, στην κοινή αφετηρία. Ελεύθερη Τέχνη. Ανοιχτή κοινωνία. Ζωντανή παραλία».

Ηδη ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας την αποσαφήνιση του θέματος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ Γιώργος Χατζόπουλος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «οι μουσικοί του δρόμου ομορφαίνουν την πόλη παίζοντας τζαζ, ροκ, μπλουζ, κλασική μουσική, ντόπια και ξένη λαϊκή και εθνική παραδοσιακή μουσική, και όσοι ανταποκρίνονται με ένα κέρμα δεν είναι συνεργοί σε κάποιο αδίκημα, αλλά αλληλέγγυοι στη δυσκολία των μουσικών».

«Η Θεσσαλονίκη είναι το Βερολίνο της Ελλάδας», λέει στην εφημερίδα μας ο Λάζαρος Κεραμάρης σε ένα διάλειμμα του προγράμματός του στην πλατεία Αριστοτέλους. Παίζει στον δρόμο εδώ και ενάμιση χρόνο, «τρεις με τέσσερις ώρες τη μέρα φτάνουν για να βγει μεροκάματο, μέχρι 40 ευρώ» κι όπως λέει γελώντας «οι πρώτες μέρες του μήνα, όταν όλοι έχουν λεφτά, είναι καλύτερες».

Τόσο ο κ. Κεραμάρης όσο και ο Γιώργος Βραχνός, που παίζει εκατό μέτρα πιο μακριά, σημειώνουν ότι σε γενικές γραμμές οι αστυνομικοί είναι ευγενικοί και κυρίως επεμβαίνουν έπειτα από κλήσεις καταστηματαρχών ή πολιτών οι οποίοι μένουν κοντά στο σημείο που παίζουν.

«Ο δρόμος “πληρώνει” στο χέρι», σημειώνει ο κ. Βραχνός, που παίζει κατά καιρούς σε μαγαζί στα Λαδάδικα και παρουσιάζει ακόμη και στον δρόμο κανονικό δίωρο πρόγραμμα. Και οι δυο τους όπως και δεκάδες άλλοι μουσικοί θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της 11ης Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό, με αφορμή τη δίωξη ενός μουσικού, και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως «οι καλλιτέχνες του δρόμου εμπλουτίζουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας στο αστικό περιβάλλον» και καλούσε την κυβέρνηση «να προβεί στη συνολική αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου», για να προστατεύεται «η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, διαχωρίζοντάς την από την προσχηματική και κατ' επάγγελμα επαιτεία».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

laptop
Όλες οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τον οδηγό του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούνται μόνο την ετήσια κανονική άδεια, αλλά επιπλέον 25...
Όλες οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
DASKALOI
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ο προγραμματισμός και το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
funds
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
Η τάση εξαγοράς ιδιωτικών σχολείων από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς ομίλους και επενδυτικά funds δεν είναι μια απλή οικονομική πράξη. Αντιθέτως,...
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
ikoniki pragmatikotita
Οθόνες αντί για πρόσωπα: Μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική σχέση;
Σχολείο χωρίς τάξη: Ποια είναι τα όρια της εξ αποστάσεως μάθησης; Το ψηφιακό σχολείο ως υποκατάστατο της αληθινής επαφής
Οθόνες αντί για πρόσωπα: Μπορεί η τεχνολογία να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική σχέση;