Thumbnail
Έρευνα

Χάρτης που απεικονίζει τη μεγάλη διαστολή του στερεού φλοιού (κόκκινο χρώμα) στην περιοχή του Κορινθιακού σε αντιδιαστολή με τη συμπίεση που υφίσταται το Κεντρικό Ιόνιο (γαλάζιο χρώμα). Στον Δυτικό Κορινθιακό παρατηρείται η μεγαλύτερη τιμή παραμόρφωσης, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη σεισμικότητα. Αυτό το «έλλειμμα» μεγάλων σεισμών πρέπει να εξετάσουν πλέον οι επιστήμονες.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα στην περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη παραμόρφωση φλοιού στην Ελλάδα, η οποία δεν δικαιολογείται όμως από τη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό το «έλλειμμα» μεγάλων σεισμών που εντοπίζεται στην περιοχή καλούνται πλέον να μελετήσουν οι επιστήμονες, διερευνώντας κατά πόσο τα ευρήματα υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο.

«Ο φλοιός της Γης είναι ελαστικό σώμα και για να αλλάξει σχήμα πρέπει να σπάσει. Ετσι, η παραμόρφωση του φλοιού προκαλεί σεισμούς» εξηγεί μιλώντας στο http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/mystirio_me_ton_floio_tou_korinthiakou-64797580/«Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γκανάς. «Εμείς θελήσαμε να εξετάσουμε τη σχέση παραμόρφωσης και σεισμικότητας. Για να το κάνουμε αυτό, αξιοποιήσαμε δεδομένα από περίπου 100 σταθμούς του Εθνικού Δικτύου GPS. Συγκρίνοντας την παραμόρφωση που εντοπίσαμε με τη σεισμικότητα των τελευταίων 100 χρόνων, βρήκαμε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η σεισμικότητα συμβαδίζει με την παραμόρφωση, όπως στο Ιόνιο, και περιοχές όπου συμβαίνει το αντίθετο, όπως στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη από την παραμόρφωση. Στην περιοχή αυτή περίπου το 50% της παραμόρφωσης δεν συνοδεύεται από σεισμικότητα. Με απλά λόγια λείπουν μεγάλοι σεισμοί. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και αν το ρήγμα χαμηλής γωνίας που υπάρχει στην περιοχή ολισθαίνει χωρίς σεισμούς».

Τα ευρήματα
Σχολιάζοντας τα ευρήματα από την πλευρά του, ο  δόκιμος ερευνητής του του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Κώστας Χουσιανίτης επισημαίνει: «Η παραμόρφωση όντως προηγείται μεγάλων σεισμών, αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι σε κάποιες περιοχές χαμηλής κυρίως σεισμικότητας, παραμόρφωση μπορεί να συσσωρεύεται για αιώνες ή και για χιλιετίες πριν εκλυθεί με σεισμικό τρόπο. Ετσι, ένα σεισμογόνο ρήγμα μπορεί να περάσει απαρατήρητο πριν από την εκδήλωση κάποιου ισχυρού σεισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστω και μικρές αλλαγές στους ρυθμούς παραμόρφωσης μπορούν να εντοπιστούν με τη βοήθεια πολύ πυκνών δικτύων GPS συνεχούς καταγραφής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καφές
Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί
Η ιδέα ενός αρωματικού εσπρέσο ή ενός freddo μπορεί να σε ξεσηκώσει από το κρεβάτι και να σε βάλει κατευθείαν σε ρυθμό ημέρας. Όμως, σύμφωνα με την...
Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί
lexi
Η παγίδα των "καθημερινών" λέξεων: Τελικά ξέρουμε να τις γράφουμε;
Όσο κι αν μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποιες λέξεις που πάντα μας κάνουν να κοντοστεκόμαστε και να τις γκουγκλάρουμε πριν τις γράψουμε.
Η παγίδα των "καθημερινών" λέξεων: Τελικά ξέρουμε να τις γράφουμε;
tiri
Ποια είναι η έξυπνη αποθήκευση τυριού χωρίς αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη;
Το τυρί μπορεί να αποκτήσει μια έντονη μυρωδιά, να ξεραθεί ή να αναπτύξει μούχλα αν δεν αποθηκευτεί σωστά. Υπάρχουν όμως απλοί και αποτελεσματικοί...
Ποια είναι η έξυπνη αποθήκευση τυριού χωρίς αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη;