Thumbnail
Ειδικά στους ηλικιωμένους

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία διατρέχουν τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Pain.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Μαίρης Μπιμπή στο in.gr, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μελέτησε στοιχεία για 4.390 διδύμους από τη Δανία, 70 ετών και άνω, προσπαθώντας να δει αν ο πόνος στη μέση αύξανε την θνησιμότητα από κάθε αιτία καθώς και από καρδιαγγειακά αίτια.

Η οσφυαλγία είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως πάσχουν 700 εκατομμύρια άτομα, καθιστώντας την κύρια αιτία αναπηρίας.

«Διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα στοιχεία ότι συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από πόνους γενικά στην σπονδυλική στήλη, οι πάσχοντες είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ Παουλο Φερρέιρα, επίκουρος καθηγητής Φυσιοθεραπείας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

«Και επειδή η μελέτη έγινε σε διδύμους, η επιρροή των κοινών γενετικών παραγόντων είναι απίθανη επειδή ελέγξαμε και αυτή την παράμετρο. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης επειδή ενώ υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ πόνο στη μέση και θνησιμότητας δεν γνωρίζουμε ακόμα τα ακριβή αίτια. Ενδεχομένως ο πόνος στη μέση να είναι ένδειξη κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, παράμετροι που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε πως φάρμακα που συνταγογραφούνται για την οσφυαλγία, όπως η ιβουπροφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αναποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου, ενώ έχουν και σοβαρές παρενέργειες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές
Υπουργείο Παιδείας: Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
Οικονομική ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
Υπουργείο Παιδείας: Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025
dimitris-anastasiou
Δημήτρης Αναστασίου: «Η αξιολόγηση γίνεται τώρα τεστ πολιτικής πίστης. Και αυτό δεν απειλεί μόνο τους εκπαιδευτικούς».
10 αρχικές σκέψεις: Η στόχευση στο "επί της αρχής" μετατρέπει την αξιολόγηση σε όργανο φρονηματικής καθαρότητας.
Δημήτρης Αναστασίου: «Η αξιολόγηση γίνεται τώρα τεστ πολιτικής πίστης. Και αυτό δεν απειλεί μόνο τους εκπαιδευτικούς».