Thumbnail
H Αθήνα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

ς«Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής» ονομάζονται οι ανοιχτές δράσεις του Δήμου Αθηναίων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα σε σχολεία και γειτονιές με αναγνώσεις από νέους ποιητές αλλά και από το κοινό, καθώς και ανοιχτό σεμινάριο ποίησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 10.00-11.00, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ): Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά
  • 13.30-15.00, πλατεία Κολωνακίου: Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, Μάριον Χωρεάνθη
  • 16.00-17.30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη: Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη
  • 17.30-19.00 σταθμός Μετρό Μοναστηράκι: Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης, Αργύρης Παλούκας, Ελενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου
  • Στην Παλαιά Βουλή, στις 19.30, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ οργανώνουν εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρη «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα». Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα έργα τους 48 ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’ τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους της εποχής μας.

Θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. Ευφροσύνη Σταυράκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛ.ΤΑ. και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».

  • «Για την τιμή των όπλων» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου), στις 19.00. Ποιητές απαγγέλλουν ποιήματα με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης. Διοργάνωση: Κύκλος Ποιητών και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Συντονίζει ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης.

Ο Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται τη Μαρία Βαχλιώτη, τη Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, στην Κηφισιά. Οι τέσσερις θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους, αλλά και άλλων, που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού «Ο αναγνώστης».

  • Την ίδια ώρα στον Ιανό (Σταδίου 24) περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι) επιλέγουν και απαγγέλλουν το ποίημα που αγαπούν, ενώ παράλληλα στη σκηνή ερμηνεύονται μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Λένα Αλκαίου, Βασίλης Βασιλικός, Στέφανος Δάνδολος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Αλκη Ζέη, Σόνια Θεοδωρίδου, Χρήστος Θηβαίος, Ηλίας Λογοθέτης, Ανδρέας Μήτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώτα Νέγκα, Μάκης Τσίτας, Σωτήρης Χατζάκης κ.ά.
  • Η ποίηση της μουσικής. Στις 19.00, στον Φάρο οι επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα απολαύσουν εξαιρετικές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών, που συνδυάζουν τον κλασικό λυρισμό με σύγχρονους ήχους και ρυθμούς, σε μια συναυλία όπου θα συναντηθούν η Γεωργία Καρύδη, οι Rattler Proxy και οι Lou ’n’ David και θα διασκευάσουν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone, David Bowie και άλλων.
  • Στo Public στο Σύνταγμα (20.30), ο Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Διονύση Σαββόπουλο για την εξέλιξη της τέχνης των τροβαδούρων και για τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση συνυφαίνεται με τη μουσική. Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα