Καθηγητής Επιδημιολογίας: Ιός που σκοτώνει δεν προλαβαίνει να μεταδοθεί
Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ήπια και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλότερη του 2%

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ήπια και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλότερη του 2%, δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τον Covid-19 στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

   «Δεν πρέπει να προκαλείται πανικός. Τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία δεν τα παίρνει επειδή είναι εξαιρετικά σοβαρό το νόσημα, θέλουμε να περιορίσουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

   «Ο ιός που έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να μεταδίδεται είναι ένα ιός που δεν έχει πολύ βαριά κλινική εικόνα. Ένας ιός άλλωστε που σκοτώνει τα θύματά του δεν μεταδίδεται γιατί δεν προλαβαίνει να μεταδοθεί. Εάν εγώ αρρωστήσω σοβαρά και μείνω στο σπίτι δεν κυκλοφορώ να μεταδώσω», τονίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

   Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμμετέχει μαζί με άλλους ερευνητές σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά.). Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση με την ονομασία HEALTHYGATEWAYS, μια δράση που χρηματοδοτείται από το Τρίτο Πρόγραμμα για την Υγεία (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, έχει διάρκεια 36 μήνες και αφορά την ετοιμότητα και δράση στις πύλες εισόδου, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, αεροδρομίων και χερσαίων διαβάσεων. Μάλιστα, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, του οποίου προΐσταται από το 2006 ο κ. Χατζηχριστοδούλου, λειτουργεί μάλιστα και συντονιστής του συγκεκριμένου προγράμματος.

   Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο καθηγητής ανέφερε πως πρόσφατα η ομάδα του ολοκλήρωσε μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 με όλη την προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με τις πύλες εισόδου και τα επονομαζόμενα exit και entry screenings (σ.σ έλεγχοι εισόδου και εξόδου των επιβατών) και προέκυψαν κάποιες εκτιμήσεις σε σχέση με τα πιο αποδοτικά σημεία ελέγχου και αντιμετώπισης.

   «Στις πύλες είδαμε πως η αποτελεσματικότητα έτσι και αλλιώς αυτού του μέτρου (σ.σ exit και entry screenings) είναι περιορισμένη και πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα στην κοινότητα [...] Η ουσία είναι η πληροφόρηση των επιβατών. Παρά και τα παράπλευρα θετικά αποτελέσματα που έχουν αυτοί οι έλεγχοι, η έρευνά μας έδειξε πως οι χώρες δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό», εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας, σημειώνοντας ότι ο σημαντικότερος «κρίκος» του συστήματος είναι το νοσοκομείο.

   «Η πραγματική πύλη εισόδου είναι το νοσοκομείο, (ο πολίτης) τελικά θα καταλήξει εκεί. Μελετήσαμε τα πρώτα 320 κρούσματα του Covid-19 -κρούσματα εκτός Κίνας- και είδαμε πως συνολικά από όλα τα αεροδρόμια/πύλες εισόδου εντοπίστηκαν το 13% των εισαγόμενων κρουσμάτων από χώρες εκτός Κίνας», τόνισε ο κ.Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνοντας πως το υπόλοιπο 87% εντοπίζεται στα νοσοκομεία που πήγαν οι ασθενείς.

   Κρούσματα, μεταδοτικότητα και καιρικές συνθήκες

   Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε, τέλος, πως με βάση την έρευνα του Εργαστηρίου του οποίου προΐσταται και τα δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, ο Covid-19 «πλήττει ευαίσθητες ομάδες, τουτέστιν μεγάλες ηλικίες με συνοδά νοσήματα». Αυτό, δε, στο οποίο στοχεύουν οι φορείς «είναι να μην υπάρξει μια μεγάλη αύξηση (σ.σ των κρουσμάτων)», με κύρια εστίαση την αντοχή του συστήματος υγείας.

   «Εδώ μας βοηθάει πως όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι, η μεταδοτικότητα μειώνεται. Εκτιμώ πως δεν θα έχουμε τουλάχιστον για φέτος ένα μεγάλο κύμα (σ.σ κρουσμάτων)», κατέληξε ο επιστήμονας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πλοίο
ΠΝΟ για την τραγωδία στην Πάτρα: «Ασφαλιστικά μέτρα αγνοούνται, πληρώνει η ανθρώπινη ζωή»
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά άμεση διερεύνηση του τραγικού περιστατικού που στοίχισε τη ζωή της 47χρονης ναυτικού
ΠΝΟ για την τραγωδία στην Πάτρα: «Ασφαλιστικά μέτρα αγνοούνται, πληρώνει η ανθρώπινη ζωή»
agglia
Το μυστήριο του «κρεμασμένου δασκάλου»: Η σκοτεινή ιστορία που στοιχειώνει το χωριό Pluckley
Ποιο είναι το πιο στοιχειωμένο χωριό της Αγγλίας; Η σκοτεινή ιστορία του Pluckley και τα φαντάσματά του
Το μυστήριο του «κρεμασμένου δασκάλου»: Η σκοτεινή ιστορία που στοιχειώνει το χωριό Pluckley
Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου: Γέννησε το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο αγοράκι
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Δόμνα Μιχαηλίδου παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον ψυχίατρο σύντροφό της, Λεωνή Μαντωνάκη.
Δόμνα Μιχαηλίδου: Γέννησε το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο αγοράκι
sofia zaxaraki
Ζαχαράκη για καταγγελία ΕΛΜΕ: «Η παροχή απόψεων δεν είναι πειθαρχική δίωξη»
Τι απαντά η υπουργός Παιδείας για τις καταγγελίες παρέμβασης της ΔΔΕ Λέσβου στη συνδικαλιστική δράση
Ζαχαράκη για καταγγελία ΕΛΜΕ: «Η παροχή απόψεων δεν είναι πειθαρχική δίωξη»