Εργαζόμενους «δανεικούς» ή «ενοικιαζόμενους» που θα γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ επιχειρήσεων ζητά με πρότασή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Συγκεκριμένα, η Ένωση των βιομηχάνων ζητά να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών, από το πλεονάζον προσωπικό όσων επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών, υποστηρίζοντας πως «μόνο οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» θα υπάρχουν από μια τέτοια εξέλιξη.
Μάλιστα, οι βιομήχανοι τονίζουν ότι οι προτάσεις τους «ανοίγουν νέους δρόμους για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων», περιγράφοντας ένα εργασιακό πλαίσιο που ήρθε και θα πρέπει να μείνει.
Ουσιαστικά, ο εκάστοτε εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να δανείζει στον άλλο τους εργαζομένους του ή ακόμα και το ίδιο αφεντικό να μοιράζει το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους, όπως δηλαδή τα... «εμπορεύματα».
Στο σχετικό δελτίο Τύπου για τη «συνεργασία επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας», ο ΣΕΒ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «υπό το καθεστώς πρωτοφανών συνθηκών είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές», προτείνοντας την καθιέρωση των έκτακτων αντεργατικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, όπως η τηλεργασία «που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων».
Έτσι οι βιομήχανοι προτείνουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών, από το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών.
Προτείνονται δε τρεις μορφές... «συνεργασίας» μεταξύ των επιχειρήσεων:
Η πρώτη αφορά «στην κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων "δανεισμού", ένα σχήμα το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται είτε ενδοομιλικά, είτε μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης». Δηλαδή, «εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να ”δανείζουν εργαζόμενους” σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων», υπενθυμίζοντας πως ήδη με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.
Η δεύτερη αφορά «συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να εξετασθεί η διανομή προϊόντων από τα super market ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών».
Η τρίτη αφορά «την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα κλπ.), ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών».
Στο ίδιο πάντα μήκος κύματος, ο σύνδεσμος των βιομηχάνων υποστηρίζει στο δελτίο του ότι από τα παραπάνω θα προκύψουν «μόνο οφέλη για επιχειρήσεις και εργαζόμενους», κάτι που ανοίγει «νέους δρόμους για την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων με νέες διασυνδέσεις, νέες δραστηριότητες και νέες προοπτικές»...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση