Thumbnail
Aύξηση κατά 2,4% στα εισιτήρια για τα δρομολόγια των λεγόμενων «άγονων γραμμών» αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το αίτημα των ακτοπλόων ήταν για αύξηση των εισιτηρίων κατά 12,5%.

Σε ετήσια αναπροσαρμογή επιμένουν επιπλέον οι ακτοπλόοι

 
Aύξηση κατά 2,4% στα εισιτήρια για τα δρομολόγια των λεγόμενων «άγονων γραμμών» αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το αίτημα των ακτοπλόων ήταν για αύξηση των εισιτηρίων κατά 12,5%.
 
Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη είναι σε ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες δεν την έχουν λάβει ακόμα προκειμένου με βάση αυτή να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους.
 
Οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους εμφανίζονται εν μέρει ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή δηλώνοντας πως η αύξηση θα έπρεπε να γίνεται ετησίως από το 2008 - που ήταν η τελευταία φορά που έγινε αναπροσαρμογή στις τιμές - δεδομένης της αύξησης της τιμής των καυσίμων.
 
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή από 01-05-2012 έως και 30-04-2013, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή (αύξηση) του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του ποσοστού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2011, δηλαδή 2,4%» και διευκρινίζεται ότι «η εν λόγω αύξηση εφαρμόζεται σε  συνδέσεις στις οποίες έχει υπογραφεί είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας αποκλειστικής εξυπηρέτησης (άνευ μισθώματος) είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος».
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι με το κρατικό ναυλολόγιο το υπουργείο καθορίζει την ανώτατη τιμολόγηση της οικονομικής θέσης επιβατών, των ΙΧΕ οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρα καθώς και την τιμή ανά μέτρο στα φορτηγά. «Οι ναύλοι για τις λοιπές κατηγορίες οχημάτων και θέσεις επιβατών (διακεκριμένη θέση, κλίνες κ.λπ.) καθορίζονται ελεύθερα από 01/11/2002» τονίζεται στην ανακοίνωση.  
 
Σημειώνεται πάντως ότι το ποσό στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες διαμορφώνεται με ένα άθροισμα του καθαρού ναύλου, του επίναυλου 3% (το τέλος αυτό στα εισιτήρια αποδίδεται στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα) των εισφορών για λιμενικά τέλη που είναι 5% και του ΦΠΑ που είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.
 
 Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές για το 2013 θα είναι μειωμένος κατά περίπου 10%, από τα 94 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί συνολικά πέρυσι.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια