Τι αναφέρουν τα ellinika hoaxes σχετικά με ειδήσεις όπως ήταν και αυτή σε αυτό το άρθρο πριν διορθωθεί σχετικά με το αν η Ελλάδα κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους COVID-19.
Συγκεκριμένα τα ellinikaHoaxes γράφουν:
"Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε δείξει ότι, παλιότερα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους COVID-19, στην πραγματικότητα παρέλειπαν σειρά ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονταν σε υψηλότερες θέσεις.
Τα επίμαχα δημοσιεύματα παραλείπουν πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης με την αιτιολογία ότι «οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα». Ωστόσο, η εξήγηση είναι αβάσιμη όσον αφορά τις χώρες που παραλήφθηκαν ενώ ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την αρχή της πανδημίας, η ΕΕ είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση, παραγγελία και παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 για όλα τα κράτη μέλη της. Και τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ είχαν αρχίσει να παραδίδονται σε όλα τα κράτη μέλη σύντομα μετά την αδειοδότησή τους, σε αντιστοιχία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους. Ενώ πρακτικά η παράδοση δόσεων δεν έχει υπάρξει απόλυτα ισομερής, στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης δόσεων έχει παραμείνει σημαντικό περίσσευμα και των 4 εμβολίων, συνεπώς δεν υπήρξε πρόβλημα περιορισμένης προσβασιμότητας για κανένα κράτος μέλος.
Έτσι, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δείκτη με τα επίμαχα δημοσιεύματα, δηλαδή τους επιβεβαιωμένους θάνατους COVID-19 σε αναλογία με τον πληθυσμό, κατά τις προηγούμενες 2 εβδομάδες από τις 24-11-2021, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν ανερχόταν στην 1η, αλλά στην 10η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Την πρώτη θέση καταλάμβανε η Βουλγαρία, με σχεδόν τριπλάσιους θανάτους από την Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Στο γράφημα των εβδομαδιαίων θανάτων COVID-19 ανά κυλιόμενο μέσο όρο, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δεν έφτασε την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε καμιά στιγμή το τελευταίο διάστημα:
[πηγή]
Είναι σκόπιμο επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «χώρες του δυτικού κόσμου», πρόκειται για ομαδοποίηση που δε διαθέτει σαφή κριτήρια συμπερίληψης. Μια πιο αντικειμενική προσέγγιση αφορά την ομαδοποίηση κρατών σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (IHDI). Ο δείκτης αυτός βασίζεται στη μακροβιότητα, την εκπαίδευση και το ΑΕΠ της κάθε χώρας, και επιπλέον λαμβάνει υπόψη την εγχώρια ανισότητα του κάθε παράγοντα.
Παρακάτω μπορούμε να δούμε τη βαθμολογία IHDI κάθε ευρωπαϊκής χώρας, στην πιο πρόσφατη έκδοση δεδομένων του 2019. Πιο σκούρα χρώματα στην εκάστοτε χώρα υποδηλώνουν υψηλότερη ανάπτυξη:
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στα EllinkaHoaxes.
Με βάση τις παρατηρήσεις της ιστοσελίδας η είδηση τροποποιήθηκε και εμπλουτίστηκε με το παραπάνω περιεχόμενο ώστε αποτυπώνει πλήρως και ορθά την πραγματικότητα σε σχέση την θέση της Ελλάδας στα κρούσματα και στους θανάτους
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη