Η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων και από τα λίγα που μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα και να φάμε όπου και αν είμαστε. Μπορεί να φαγωθεί ως σνακ που θα μας «κρατήσει» και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουμε τη μέρα μας.
Μπορούμε να την καταναλώσουμε σκέτη ή πασπαλισμένη με κανέλα, να την κόψουμε σε φέτες και να την προσθέσουμε σε νιφάδες βρώμης, δημητριακά πρωινού, φρουτοσαλάτες ή smoothies, να την αναμείξουμε με γάλα, γιαούρτι ή κρεμώδη τυριά, να φτιάξουμε χυμό, κρέμα, μους, cookies, γέμιση για σάντουιτς ή κέικ.
Τάρτα με κρέμα μπανάνας
Εύκολο και δροσερό επιδόρπιο με βάση απο μπισκότα.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 500 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας (πτι μπερ, digestive, oreo)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακό Κρέμα
- 4 μεγάλες μπανάνες
- 3/4 κούπας ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 φακελάκι ζελέ μπανάνα
Διαδικασία
Για την τάρτα με κρέμα μπανάνας ξεκινάμε και ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Πολτοποιούμε τις μπανάνες με τη ζάχαρη στο μπλέντερ, επιμένοντας ώσπου να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε πάλι.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το χλιαρό ζελέ κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να ομογενοποιηθούν.
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ζυμώνουμε μαζί με το βούτυρο.
- Τα απλώνουμε με τα χέρια μέσα σε μια ταρτιέρα ή τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα έτσι ώστε να καλύψουν τον πυθμένα και τις πλευρές σε ύψος περίπου 4-5 εκ.
- Γεμίζουμε με την κρέμα μπανάνας και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλη νύχτα, ώστε να πήξει και να σταθεροποιηθεί.
- Μπορούμε να τη στολίσουμε με μπισκότα ολόκληρα ή τριμμένα και με τρούφα σοκολάτας πριν το σερβίρισμα
Πάστα με μπανάνα
Οι ζουμερές πάστες με μπανάνα είναι ένα γλυκό που θέλει τον χρόνο του αλλά αξίζει!
Υλικά
Παντεσπάνι
- 1 κούπα βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 1/2 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανίλιας)
- 1 1⁄2 κούπα γιαούρτι (όποιο θέλουμε)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
- 1 μπανάνα
Διαδικασία
- Για τις ζουμερές πάστες με μπανάνα ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, για 1-2 λεπτά, το βούτυρο και την με την άχνη.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους , στη συνέχεια τη βανίλια και το γιαούρτι.
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα.
- Συνολικά, χτυπάμε το μείγμα για 10-12 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός.
- Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια.
- Τα χτυπάμε, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Την αδειάζουμε στη ζύμη.
- Την ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Ακουμπάμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και πάνω της ένα τσέρκι τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο.
- Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-180° C για περίπου 1 ώρα.
- Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι ή το καλαμάκι για να δούμε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι.
- Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 6 ώρες.
Για την κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει, για περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την μπανάνα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε
Κόβουμε το πάνω μέρος από το παντεσπάνι, εκεί που φουσκώνει, ώστε να ισιώσει.
Μετά κόβουμε αυτό που έχει μείνει σε δύο φέτες.
Βάζουμε τη μία φέτα μέσα στο τσέρκι που είχαμε ψήσει το παντεσπάνι.
Το σιροπιάζουμε με ένα κρύο σιρόπι που έχουμε βράσει για 1 λεπτό με 1 προς 1 αναλογία στη ζάχαρη και το νερό.
Απλώνουμε από πάνω τα 3/4 από την κρέμα.
Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα από το παντεσπάνι.
Σιροπιάζουμε και αυτή τη φέτα.
Βάζουμε το γλυκό, και την κρέμα που περίσσεψε, στο ψυγείο για 1 νύχτα.
Σερβίρουμε σε ρηχά μπολ ή βαθιά πιάτα και περιχύνουμε με όση κρέμα θέλουμε.
Διακοσμούμε κατά βούληση.
Τούρτα μπανόφι
Η γεύση της καραμέλας είναι ακαταμάχητη! Αυτή η πανεύκολη τούρτα είναι ένας λαχταριστός συνδυασμός μπανόφι με την τεχνική του τσίζκεϊκ, με την καραμέλα να κυριαρχεί.
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8
- 2 κουτιά (των 397 γρ.) γάλα ζαχαρούχο
- 1 πακέτο (225 γρ.) μπισκότα digestive
- 1/2 πακέτο (100 γρ.) μπισκότα digestive σοκολάτα
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 4 - 5 μπανάνες μεσαίου μεγέθους, ώριμες
- 1 κουβερτούρα (100 - 125 γρ.), τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη
Διαδικασία
- Για την τούρτα μπανόφι, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τις κονσέρβες με το ζαχαρούχο και βράζουμε για 2 ½ ώρες.
- Ενδιαμέσως, συμπληρώνουμε με νερό ώστε να μένουν πάντα σκεπασμένες.
- Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις κονσέρβες να κρυώσουν κλειστές για 1 ώρα.
- Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή σε δόσεις στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Αδειάζουμε τη σκόνη μπισκότου σε ένα μεγάλο μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι ή στα μικροκύματα και το αδειάζουμε στο μπολ.
- Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να υγρανθεί με βούτυρο όλη η ποσότητα του μπισκότου.
- Στη συνέχεια, το απλώνουμε σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 - 22 εκ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τσέρκι αντίστοιχης διαμέτρου, το οποίο ακουμπάμε σε μια πιατέλα. Φροντίζουμε οπωσδήποτε η βάση να είναι λίγο υψωμένη γύρω-γύρω.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 45 λεπτά.
- Ανοίγουμε τις κονσέρβες με το ζαχαρούχο που έχει μετατραπεί σε πηχτή καραμέλα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε την ποσότητα 1 ½ κονσέρβας.
- Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε επάνω σε αυτή ομοιόμορφα την πηχτή καραμέλα.
- Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες.
- Σκορπάμε τις φέτες πάνω στην κρέμα.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας με τριμμένη κουβερτούρα.
- Αφήνουμε για περίπου 45 λεπτά την τούρτα μπανόφι στο ψυγείο προτού την ξεφορμάρουμε.
Μυστικά
Μπορούμε να βράσουμε τις κονσέρβες με το ζαχαρούχο γάλα μπόλικες μέρες πριν την παρασκευή της τούρτας. Τις διατηρούμε κλειστές στο ντουλάπι. Όμως, πριν τις ανοίξουμε, τις βουτάμε για 1 - 2 λεπτά σε πολύ ζεστό νερό ώστε να απλώσει η καραμέλα που θα έχει σφίξει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη