maroulia
Ταιριάζει ιδανικά στις σαλάτες, στα σάντουιτς, στην πίτσα, αλλά μερικές φορές μας τα «χαλάει» όταν τα φύλλα του μαλακώνουν και μαραίνονται. Εκτός, λοιπόν, του να αγοράζετε τις ποσότητες που θα χρειαστείτε, δείτε πώς να το αποθηκεύετε σωστά ώστε να διατηρείται.

Το μαρούλι αποτελεί ένα από τα λαχανικά που αλλοιώνονται σχετικά εύκολα και όλοι θέλουμε να βρούμε ένα τρόπο να το διατηρήσουμε φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι και δύο εβδομάδες.

Τι να προσέξουμε

Να θυμάστε ότι το μαρούλι σε πλαστική συσκευασία δεν θα διατηρηθεί πολύ, γι’ αυτό προτιμήστε το χύμα, σκέτο –εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσετε άμεσα. Η ποικιλία ρομάνα και το iceberg γενικά διατηρούνται περισσότερο από αυτά με το χαλαρό κεφάλι και είναι πολύ εύκολο να τα διατηρήσετε φρέσκα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τα διατηρήσετε μέχρι 3 εβδομάδες.

Καθαρίστε το: Μόλις φτάσετε στην κουζίνα σας, βγάλτε το από τη σακούλα και… επιθεωρήστε το. Αν δείτε ότι τα εξωτερικά του φύλλα είναι χαλασμένα, με λεκέδες, αφυδατωμένα κ.ο.κ., κόψτε τα και πετάξτε τα, ώστε να τα προφυλάξετε από περαιτέρω φθορά

Μην το πλύνετε: Ένα καθαρισμένο από τα χαλασμένα φύλλα του μαρούλι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για εβδομάδες, αν το αφήσετε... στην ησυχία του. Μην το πλύνετε και μην το ψιλοκόψετε αν δεν πρόκειται να το φάτε άμεσα.
 

Αποθηκεύστε το σωστά: Πριν το τοποθετήσετε στο νέο του σπίτι, το συρτάρι του ψυγείου σας, τυλίξτε το με χαρτί κουζίνας και τσεκάρετε περιοδικά να δείτε αν χρειάζεται αλλαγή το χαρτί (θα το καταλάβετε από τη μουλιασμένη υφή του μαρουλιού). Μην ξεχνάτε ότι άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να επηρεάσουν τη φρεσκάδα των φύλλων του μαρουλιού, γι’ αυτό φροντίστε να του αφήσετε αρκετό χώρο. 

Πριν την κατανάλωση
Αν αγοράζετε έτοιμη, πλυμένη, συσκευασμένη σαλάτα, προτιμήστε να την πλύνετε κι εσείς μια φορά. Ακόμη και τριπλοπλυμένα mix σαλάτας μπορεί να προκαλέσουν τροφική  δηλητηρίαση γι’ αυτό καλύτερα να παραμείνετε ασφαλείς. Γεμίστε ένα μπωλ με νερό, μουλιάστε το μαρούλια σας, αδειάστε και επαναλάβετε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να το στεγνώσετε καλά. Ο καλύτερος τρόπος είναι με το salad spinner, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να το απλώσετε σε χαρτί κουζίνας και να το στεγνώσετε σκουπίζοντάς το ταμποναριστά.

Κόψτε τα ακριβώς πριν τα φάτε, προτιμώντας μεγάλα κομμάτια και απολαύστε τη σαλάτα σας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης