Πώς πρέπει να επιλέγουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου για την οδήγηση

Τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται απαραίτητα για την ασφάλειά μας την ώρα που οδηγούμε.

Παρόλο που αποτελούν αγαπημένο μας αξεσουάρ, καθώς μπορεί κανείς να επιλέξει από αμέτρητα είδη και design, στην οδήγηση πρέπει να επιλέγουμε με γνώμονα την ασφάλεια και όχι την εμφάνιση, ώστε να μην περιορίζουν κατά κανένα τρόπο την ορατότητα και το οπτικό πεδίο μας. Ας δούμε λοιπόν, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που καλούμαστε να αποφύγουμε.

Διαφορετικοί βαθμοί μυωπίας

Όταν χρησιμοποιούμε γυαλιά οράσεως, θα πρέπει να φοράμε και γυαλιά ηλίου με φακούς, που έχουν ίδιους βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού. Άρα, όταν αλλάζουμε φακούς στα γυαλιά οράσεως, οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο και με τα γυαλιά ηλίου.

Χοντρός σκελετός

Όσο μεγαλύτερο είναι το οπτικό μας πεδίο, τόσο το καλύτερο. Για να το πετύχουμε, επιλέγουμε λεπτό σκελετό, που δεν περιορίζει το εύρος του οπτικού πεδίου μας. Προτιμούμε επίσης έναν ελαφρύ σκελετό, που δεν κουράζει στις μακρινές διαδρομές και κάθεται σωστά στη μύτη, χωρίς να σφίγγει ούτε να γλιστράει.

Μικροί φακοί

Περίπου το 60% της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας πέφτει στο πρόσωπό μας από πλάγια ή από πάνω. Άρα χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου με μεγάλους φακούς για να φιλτράρουν την ακτινοβολία από όλες τις κατευθύνσεις και τα οποία είναι έτσι και αλλιώς της μόδας.

Ακατάλληλα φίλτρα

Επιλέγουμε γυαλιά ηλίου με σήμανση UV 400, επειδή οι φακοί τους προστατεύουν από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV-Β και UV-B και ταυτόχρονα κάνουν την ορατότητα στην ηλιοφάνεια πιο ευχάριστη και ασφαλή στην οδήγηση. Προτιμούμε επίσης γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς, επειδή μειώνουν την αντανάκλαση στο γυαλί και το νερό.

Πολύ σκούρα

Τα φίλτρα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες από 0 έως 4. Για την Ελλάδα συνιστάται η κατηγορία 3 με σκούρο φίλτρο, που είναι ιδανικό για έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Τα υπερβολικά σκούρα γυαλιά ηλίου κατηγορίας 4 απαγορεύονται στην οδήγηση, καθώς διαθέτουν πολύ σκοτεινό φίλτρο.

Λάθος χρώμα

Οι φακοί σε μπεζ, γκρι, καφέ αποχρώσεις είναι κατάλληλοι για τα γυαλιά ηλίου, που χρησιμοποιούμε όταν οδηγούμε. Αντιθέτως, τα cool γυαλιά με μπλε, κόκκινες, πορτοκαλί, κ.ά. αποχρώσεις είναι προβληματικά, επειδή παραμορφώνουν τα χρώματα από τα φανάρια κυκλοφορίας, από τα φώτα των στοπ των προπορευόμενων οχημάτων, κλπ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας