Σάλος έχει προκληθεί παγκοσμίως με τη χρήση της ασπαρτάμης - ενός από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά - καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» επιστημόνων που την ενοχοποιούν ως καρκινογόνο ουσία.
Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία - κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο Reuters. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η αποκάλυψη, η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού θα φέρει «τα πάνω κάτω» στη βιομηχανία τροφίμων, με τους «θορυβημένους» καταναλωτές να εγκαταλείπουν ήδη μια σειρά προϊόντων.
Υπενθυμίζεται πως η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες και αναμένεται να καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ετυμηγορία του IARC αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.
Που «κρύβεται» η ασπαρτάμη
Ασπαρτάμη περιέχεται σε πλήθος προϊόντων, από αναψυκτικά διαίτης και μπισκότα… μέχρι παιδικά σιρόπια. Από τα πλέον δημοφιλή γλυκαντικά λόγω των ιδιοτήτων της, η ασπαρτάμη εκτιμάται πως βρίσκεται σε πάνω από 6.000 προϊόντα.
Και αυτό γιατί είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες (τέσσερις ανά γραμμάριο).
Οι «ύποπτες» τσίχλες
Η ασπαρτάμη δεν περιέχεται μόνο σε αναψυκτικά light ή zero τύπου cola, αλλά και σε τσίχλες και καραμέλες.
Ως καταναλωτές, λοιπόν, και μέχρι να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του ΠΟΥ, το μόνο που μπορεί να κάνετε να είναι να ελέγχετε αν υπάρχει μεταξύ των συστατικών το E-951 - που αντιστοιχεί στην ασπαρτάμη.
Τα brands με τσίχλες όπως τα Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent και Airwaves χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη είτε ως τον κύριο είτε ως έναν από τους κύριους γλυκαντικούς παράγοντες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση