Καύσωνας - Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοεί κανείς
Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε - Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας;

Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από υπερβολική έκθεση στη ζέστη παρά από τυφώνες, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες και σεισμούς μαζί, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή έχει διαταράξει τα καιρικά μοτίβα σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, με πολλές πόλεις να κηρύσσουν έκτακτη ανάγκη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις τελευταίες ημέρες.

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια, τα συμπτώματα και πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας;

Ο Δρ. Adam Rivadeneyra, αθλητικός ιατρός στο Ορθοπεδικό Ινστιτούτο Hoag στη Νότια Καλιφόρνια, είπε στο Healthline ότι η θερμοπληξία είναι μια «συνέχεια», που περιλαμβάνει νευρολογικές αλλαγές, όπως απώλεια συνείδησης και/ή επιληπτικές κρίσεις. Η αξιόπιστη πηγή CDCT περιγράφει τη θερμική εξάντληση ως μια «ηπιότερη μορφή» ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μετά από αρκετές ημέρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και ανεπαρκή ή μη ισορροπημένη κατανάλωση υγρών. Η θερμοπληξία, συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του για να κρυώσει.

Μέσα σε 10 έως 15 λεπτά, η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να φτάσει τους 106 βαθμούς Φαρενάιτ ή υψηλότερη και χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή μόνιμη αναπηρία.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ο Δρ. Theodore Strange, πρόεδρος ιατρικής στο Staten Island University Hospital, μέρος του Northwell Health στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η θερμοκρασία του σώματός μας ρυθμίζεται κανονικά ώστε να παραμένει περίπου 37,2 βαθμούς Κελσίου. Τόνισε ότι είναι «ανησυχητικό» όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο Strange είπε ότι υπάρχουν τρία στάδια ζέστης που πρέπει να προσέξετε. θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

«Τα σημάδια και τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να αναπτυχθούν ξαφνικά ή με την πάροδο του χρόνου», προειδοποίησε. «Ειδικά με παρατεταμένες περιόδους άσκησης». Σύμφωνα με το Strange, πιθανά σημεία και συμπτώματα της θερμικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν δροσερό, υγρό δέρμα με εξογκώματα όταν βρίσκεται σε ζέστη, καθώς και: Έντονη εφίδρωση, λιποθυμία, αδυναμία, γρήγορος παλμός, κράμπες στους μύες, ναυτία, πονοκέφαλοι. «Τα παιδιά έχουν επιπλέον κίνδυνο να νοσήσουν από θερμότητα λόγω της μικρότερης επιφάνειας του δέρματός τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διάχυση της θερμότητας μέσω της εφίδρωσης», είπε ο Rivadeneyra.

Οδηγίες πρόληψης

Ο Strange είπε πως, «η καλύτερη πρόληψη» δεν είναι να ασκείσαι ή να εκτελείς έντονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζέστης της ημέρας ή κάτω από τον ήλιο. «Απαραίτητο είναι να πίνετε πολλά υγρά τόσο πριν όσο και μετά τις δραστηριότητες που θα πρέπει να περιλαμβάνουν νερό και ροφήματα ηλεκτρολυτών», συμβουλεύει. Τόνισε ότι οι νέοι και οι μεγαλύτεροι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το σώμα τους δεν έχει τη ρυθμιστική ικανότητα να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα περίεργα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας περιλαμβάνουν: Φοράτε πιο χαλαρά, πιο ελαφριά ρούχα για να βοηθήσετε να διώξετε τη θερμότητα, αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα επίσης αποφύγετε να βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο.

Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Χιούστον, οι Τεξανοί καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια όταν η πολιτεία αντιμετωπίζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT) ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εξοικονομήσουν ενέργεια. Το ERCOT ενθάρρυνε τους Τεξανούς να αυξήσουν τα επίπεδα του θερμοστάτη ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποφυγή κυλιόμενων μπλακ άουτ.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον με θερμική ασθένεια

Αν δείτε κάποιον να υποφέρει από ζέστη, ο Ερυθρός Σταυρός συνιστά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Εάν χάσουν τις αισθήσεις τους ή κάνουν εμετό, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο
  • Μεταφέρετε το άτομο σε κλιματιζόμενο ή σκιερό χώρο
  • Δώστε δροσερό νερό που μπορούν να πίνουν αργά
  • Εφαρμόστε πάγο ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό, τη βουβωνική χώρα, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τις μασχάλες

Ο Rivadeneyra σημείωσε ότι η βύθιση κάποιου σε κρύο νερό είναι ο «καλύτερος τρόπος» για να κρυώσει γρήγορα.

Όταν δεν έχετε κλιματιστικό

«Τα κύματα καύσωνα μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος», δήλωσε η Ariane Einecker, μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος της Περιφέρειας του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στο Βόρειο Τέξας. Ο Einecker είπε ότι όταν συμβεί αυτό οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο να πάνε εκεί που είναι διαθέσιμος κλιματισμός μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Ο Ερυθρός Σταυρός συμβουλεύει όποιον δεν έχει πρόσβαση σε κλιματισμό να αναζητήσει ανακούφιση από τη ζέστη το πιο ζεστό μέρος της ημέρας σε μέρη όπως σχολεία, βιβλιοθήκες, θέατρα ή εμπορικά κέντρα. Η Jane Gilbert, chief heat officer για την κομητεία Miami-Dade, είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι χωρίς κλιματισμό μπορούν να παραμείνουν δροσεροί αφήνοντας τα παράθυρα ανοιχτά, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες και βάζοντας κρύες πετσέτες στο λαιμό τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «γλίσχρος»;

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia
«Κάτω κόσμος» - Μια προσοδοφόρα επιχείρηση του δωδεκαθειστικού ιερατείου
Τι συνέβαινε στα Νεκρομαντεία τής Αρχαιότητας; - Μιλάει ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος τής ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας-Άρτας, κ. Γιώργος Ρήγινος
«Κάτω κόσμος» - Μια προσοδοφόρα επιχείρηση του δωδεκαθειστικού ιερατείου
megas-alexandros
Ποια υπερτροφή που έδινε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Βουκεφάλα
Mια δενδρώδης καλλιέργεια που ευδοκιμεί στη χώρα μας από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όχι μόνο δεν δείχνει να μην την «ενοχλούν» αυτές οι...
Ποια υπερτροφή που έδινε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Βουκεφάλα