Μακριά μαλλιά
Τι πρέπει να κάνουμε για αυτό

Η εποχιακή τριχόπτωση έχει αμφισβητηθεί παλιότερα, αλλά Σουηδοί επιστήμονες, μετά από μια προσεκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Dermatology, επιβεβαίωσαν το φαινόμενο.

Ανάλογη έρευνα από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του ΜΙΤ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLUS ONE, επισημαίνει πως η απώλεια μαλλιών κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες είναι μια φυσιολογική διαδικασία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εκτός αν υπάρχουν κάποιες ιατρικές καταστάσεις, που επιτείνουν την απώλεια των μαλλιών, με τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Γενικά, οι τρίχες μεγαλώνουν για ένα διάστημα 2-6 ετών. Στη συνέχεια, παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση για 2-6 μήνες, και στο τέλος πέφτουν.

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η εποχιακή τριχόπτωση.

Σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Dermatology journal με δείγμα 823 γυναικών απέδειξε ότι η αύξηση της τριχόπτωσης το φθινόπωρο ειδικά για τις γυναίκες, πυροδοτείται από την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών τον Ιούλιο, με στόχο την προστασία από τις ακτίνες UV.

Αφού η ρίζα της τρίχας «ξεκουραστεί» για τρεις μήνες, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται από την αρχή (αρκεί βέβαια να μην υπάρχει φαλάκρα).

Οπότε, με βάση τα παραπάνω, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το 90% των μαλλιών μεγαλώνουν, ενώ το υπόλοιπο 10%, βρίσκεται σε φάση ηρεμίας ή πτώσης.

Η εποχιακή τριχόπτωση γνωρίζει δύο εποχικές κλιμακώσεις, τη φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη.

Η άνοιξη είναι η δεύτερη εποχή αυξημένης τριχόπτωσης καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες, η συνολική υγεία των μαλλιών μπορεί να επηρεαστεί.

Αντιμετώπιση

Η εποχική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούν το κύριο συστατικό της τρίχας, οπότε, για να μην χάνετε τα μαλλιά σας, ενισχύστε τα. Βάλτε στο πιάτο σας άπαχα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, ψάρια, αυγά, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και τα παράγωγα αυτού.

Συμπληρωματικά, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ω3 λιπαρά οξέα που βοηθάνε την τρίχα να αναπτυχθεί. Μην παραλείπετε να καταναλώνετε , σολομό ή κάποιο άλλο ψάρι, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, εβδομαδιαίως.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας παίζουν ακόμη τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και η βιταμίνη D ενώ θα πρέπει να τρώτε συχνότερα φακές, κόκκινα φασόλια, σπανάκι και μπρόκολο, καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν τη ανάπτυξη της τρίχας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια