naos
Μία από τις ιδιαιτερότητες του ναού αυτού είναι ο σημαντικός αριθμός κατασκευών που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του.

Ένας αρχαίος ελληνικός ναός με μήκος 34 μέτρα, που χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ, ανακαλύφθηκε στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, από ομάδα Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην Αμάρυνθο το 2023  αποκάλυψαν ότι σε αυτόν ναό γινόταν η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ο ναός είναι εκατόμπεδος, δηλαδή υιοθετεί την συμβολική μέτρηση που εντοπίζεται σε αρκετούς «εκατόμπεδους» ναούς αυτής της περιόδου στον Ελλαδικό χώρο, όπως στο κοντινό ιερό του Απόλλωνα στην Ερέτρια.

Η ανασκαφική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε σηματοδότησε μια νέα φάση στο ερευνητικό αυτό έργο, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια. «Κάτω από τα θεμέλια του ναού της θεάς αποκαλύφθηκαν οικοδομήματα που μαρτυρούν την αρχαιότητα της λατρείας της», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

naos

Μία από τις ιδιαιτερότητες του ναού αυτού είναι ο σημαντικός αριθμός κατασκευών που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του. Αρκετές εστίες σε χρήση βωμών (;) εντοπίστηκαν στο κέντρο του σηκού. Επιπλέον, ο πεταλόσχημος βωμός, ο οποίος είχε αρχικά θεωρηθεί πως έστεκε έξω από το ναό, καταλαμβάνει ένα χώρο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόναος. Παχύ στρώμα τέφρας, πλούσιο σε απανθρακωμένα οστά, μαρτυρά τη μακρά χρήση αυτών των κατασκευών. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ορισμένες από αυτές να προϋπήρχαν του ναού: το πρώτο επίπεδο χρήσης του πεταλόσχημου βωμού απέδωσε κεραμική που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ.

Η ανασκαφική ομάδα συγκέντρωσε το 2023 περισσότερους από 50 αρχαιολόγους, συντηρητές-τριες, άλλους ειδικούς, εργάτες και φοιτητές-τριες από την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Το ερευνητικό πρόγραμμα της Αμαρύνθου είναι μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας του ΥΠΠΟ, υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, που διετέλεσε Προϊσταμένη έως το τέλος του 2022 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και του Sylvian Fachard, Διευθυντή της ΕΑΣΕ (σ.σ. Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα) και Καθηγητή του Παν/μίου της Λωζάννης. Η έρευνα στο πεδίο διευθύνεται από την Όλγα Κυριαζή (ΕΦΑ Ευβοίας) και τους TobiasKrapf και TamaraSaggini (ΕΑΣΕ)».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Άνοιξαν 205 θέσεις εργασίας σε δύο Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας

Δύο νέες προκηρύξεις του Υπουργείου Πολιτισμού φέρνουν 205 θέσεις εργασίας σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας — το Εθνικό Αρχαιολογικό...

Άνοιξαν 205 θέσεις εργασίας σε δύο Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας
παιδι
Καταγγελία-σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε την 5χρονη κόρη της για... ένα αντισηπτικό και καλλυντικά
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πατέρα του παιδιού, το περιστατικό σημειώθηκε όταν εκείνος επισκέφθηκε το σπίτι όπου διαμένει η ανήλικη με τη μητέρα...
Καταγγελία-σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε την 5χρονη κόρη της για... ένα αντισηπτικό και καλλυντικά
nipiagogeio
ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις παιδαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε όλη την Ελλάδα

Η προκήρυξη 1ΓΒ/2025 του ΑΣΕΠ, η οποία απεστάλη χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, φέρνει σημαντικές ευκαιρίες για μόνιμες προσλήψεις σε...

ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις παιδαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε όλη την Ελλάδα