Η εμφάνιση ρυτίδων είναι ένα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο με το πέρασμα του χρόνου.
Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του δέρματός μας, ακόμη και στην εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών.
Εδώ είναι 5 τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν δεν θέλετε να επιταχύνετε την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης.
Σάλτσα σόγιας
Είναι γνωστό ότι το αλάτι είναι πολύ κακό για την υγεία, τόσο του οργανισμού όσο και του δέρματος, γιατί προκαλεί αφυδάτωση, αποστραγγίζοντας άμεσα το νερό από τα κύτταρα. Τελικά, το δέρμα στεγνώνει και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Στις 10 πιο αλμυρές τροφές βρίσκεται η σάλτσα σόγιας, με μέση περιεκτικότητα σε νάτριο 5.493 mg ανά 100 γραμμάρια. (Σε σύγκριση, 100 g κονσέρβας σαρδέλας περιέχει 500 mg νατρίου). Αν και είναι εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης, η σάλτσα σόγιας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Τροφές πλούσιες σε EFA
Λίγοι γνωρίζουν τι είναι τα EFA. Ωστόσο, έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα του δέρματος. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGE) , χημικών ενώσεων που παράγονται φυσικά από το σώμα, αλλά που εμφανίζονται επίσης σε φαγητά που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέσω της αντίδρασης Μαϊγιάρ, η οποία συμβαίνει όταν μια πρωτεΐνη και μια ζάχαρη υποβάλλονται σε επεξεργασία υψηλής θερμοκρασίας, αλλάζουν αλληλοδιεισδύοντας και μεταφράζονται σε καφέ χρώματος ένωση με χαρακτηριστική μυρωδιά φρυγανιάς).
Μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και καρδιαγγειακή νόσο. Ως εκ τούτου, είναι αντιπαραγωγικά για τη ζωτικότητα της επιδερμίδας, για την οποία η φλεγμονή είναι καταστροφική και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης . Τα ψητά, τα τηγανητά και τα τηγανητά λαχανικά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν τα περισσότερα EFA. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε, προτιμώντας το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στο φούρνο σε θερμοκρασίες κάτω των 220°C.
Τηγανητά, ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα τηγανητά τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται εάν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας χωρίς ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, όλα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που είναι κάτι παραπάνω από επιβλαβείς για την επιδερμίδα.
Οι τροφές που τηγανίζονται σε λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που επηρεάζουν την κυτταρική ανανέωση και την ελαστικότητα του δέρματος.
Η ζάχαρη ενεργοποιεί τη φυσική χημική διαδικασία γλυκοζυλίωσης, παρόμοια με τα EFA. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή πλούσια σε γλυκόζη, πολύ γλυκά), όπως τα γλυκά ή το άσπρο ψωμί, μπορούν επομένως να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, καθώς η γλυκόζη συνδέεται με ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται σκληρές και σπάνε, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ρυτίδων.
Με την αμφίβολη σύνθεσή τους, τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι επίσης πολύ επιβλαβή για το δέρμα, καθώς είναι γεμάτα θειώδη και συντηρητικά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, τα οποία είναι επιβλαβή για την παραγωγή κολλαγόνου. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: για να προστατέψετε το δέρμα σας από τα πρώτα σημάδια γήρανσης, προτείνουμε μια υγιεινή σπιτική και μη λιπαρή διατροφή.
Μαργαρίνη
Η τέταρτη τροφή που πρέπει να αποφύγετε είναι η μαργαρίνη. Αυτή η φυτική εναλλακτική του βουτύρου παρασκευάζεται συχνά με μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι από τις κύριες πηγές «τρανς λιπαρών» (ακόρεστα λιπαρά οξέα), επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Πιστεύεται ότι αυτά τα λίπη κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στις υπεριώδεις ακτίνες, καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο και έτσι προάγουν το σχηματισμό ρυτίδων. Σε αυτό προστίθεται η ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής, η οποία επιδεινώνει επίσης τα πρώτα σημάδια γήρανσης, όπως είδαμε παραπάνω.
Ανθρακούχα ποτά
Ακόμη και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα ανθρακούχα ποτά ή τα ενεργειακά ποτά, μπορούν να προάγουν την εμφάνιση ρυτίδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, η οποία προάγει τη γλυκοζυλίωση βασικών πρωτεϊνών του δέρματος όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Επιπλέον, τα όξινα συστατικά σε αυτά τα ποτά, όπως το φωσφορικό οξύ, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να αποδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος συνολικά, επιταχύνοντας τη γήρανση.
hernews.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη