Μάτια
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους βοηθάει στη λίπανση, το καθάρισμα και την ενυδάτωση των ματιών

Το βλεφάρισμα των ματιών είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, αναφέρουν οι ερευνητές: Βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί αυτό που βλέπει.

Ακούγεται κάπως αντιφατικό αυτό: Δεν θα ήταν λογικό να μην ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, προκειμένου να λαμβάνουν μια αδιάκοπη ροή πληροφοριών;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια πολύ πιο συχνά από ό,τι χρειάζεται μόνο για να έχουν υγρασία.

Ερευνώντας το θέμα περαιτέρω, επιστήμονες με επικεφαλής τον Michele Rucci, καθηγητή εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών ανθρώπων που λάμβαναν διαφορετικά ερεθίσματα.

Συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τη μοντελοποίηση σε υπολογιστή και διαπίστωσαν ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών ενισχύει την ικανότητα ενός ατόμου να παρακολουθεί «μεγάλα, σταδιακά μεταβαλλόμενα μοτίβα» σε ένα οπτικό πεδίο.

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών το κάνει αυτό μεταβάλλοντας τα μοτίβα του φωτός καθώς διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Δημιουργείται ένα διαφορετικό είδος «οπτικής σηματοδότησης από ό,τι θα συνέβαινε αν τα μάτια παρέμεναν απλώς ανοιχτά, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Σε αντίθεση με την κοινή παραδοχή, το βλεφάρισμα βελτιώνει -αντί να διαταράσσει- την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια στην έκθεση του ερεθίσματος», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Bin Yang.

Τα ευρήματα φέρνουν την όραση πιο κοντά σε όσα έχει καταλήξει η επιστήμη για τις άλλες αισθήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι μυρίζουν ή αγγίζουν κάτι, οι κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, βοηθούν τον εγκέφαλο να κατανοήσει τον χώρο γύρω τους.

Σύμφωνα με τον Rucci, το βλεφάρισμα είναι μια άλλη μορφή κίνησης που συμβάλλει στη δημιουργία της «μεγάλης εικόνας» αυτού που βλέπουμε.

«Δεδομένου ότι οι χωρικές πληροφορίες είναι σαφείς στην εικόνα στον αμφιβληστροειδή, η οπτική αντίληψη πιστεύεται ότι διαφέρει. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η άποψη είναι ελλιπής και ότι η όραση μοιάζει με άλλες αισθητηριακές λειτουργίες περισσότερο απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekav-asthenoforo.jpg
Ανείπωτη τραγωδία στον Μυλοπόταμο: Τον βρήκε νεκρό η σύζυγος του μέσα στο σπίτι τους
Ανείπωτη τραγωδία τη Μεγάλη Παρασκευή στον Μυλοπόταμο – Νεκρός 51χρονος μέσα στο σπίτι του
Ανείπωτη τραγωδία στον Μυλοπόταμο: Τον βρήκε νεκρό η σύζυγος του μέσα στο σπίτι τους
megaro_maximou.jpg
Ποιους κοροϊδεύετε βρε λωποδύτες;
Ώστε έτσι κύριε Στουρνάρα! Δεν συμφωνείς να αρχίσουν να δίνονται πάλι τα δώρα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημοσίου!
Ποιους κοροϊδεύετε βρε λωποδύτες;
Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: «Το Πάσχα νιώθω μεγαλύτερη μοναξιά» - Άστεγοι αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό
Μέσα στη σιωπή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό
Θεσσαλονίκη: «Το Πάσχα νιώθω μεγαλύτερη μοναξιά» - Άστεγοι αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό