τόνος
Είναι ο τόνος (σε κονσέρβα και μη) ασφαλής για όλους;

Υπάρχουν περίπου οκτώ διαφορετικές εμπορικές ποικιλίες που κυμαίνονται σε μεγέθη από τον μικρό παλαμίδα τόνου έως τον μεγάλο ερυθρό και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ψάρια στον κόσμο.

Ο τόνος μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος (είτε ωμός είτε μαγειρεμένος) και σε κονσέρβα (που είναι πάντα προμαγειρεμένος). Οι κονσέρβες τόνου συσκευάζονται σε άλμη, νερό, ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο.

Από την άποψη των μακροθρεπτικών συστατικών, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποσότητα πρωτεΐνης ή λιπών όταν συγκρίνουμε τον κονσερβοποιημένο τόνο σε άλμη με τον φρέσκο. Ο φρέσκος τόνος είναι φυσικά υψηλότερος σε πρωτεΐνη και περιέχει λίγες περισσότερες θερμίδες.

Μια μερίδα 100g κονσερβοποιημένου τόνου (σε άλμη) παρέχει:

  • 109 θερμίδες
  • 24,9 g πρωτεΐνη
  • 1 g λίπος
  • 69 mcg σελήνιο
  • 0,733 g αλάτι

Μια μερίδα 100g φρέσκου τόνου (μαγειρευτού) παρέχει:

  • 136 θερμίδες
  • 32,3 g πρωτεΐνη
  • 0,8 g λίπος
  • 92 mcg σελήνιο
  • 0,158 g αλάτι

Όταν αγοράζετε τόνο κονσερβοποιημένο σε λάδι, να ξέρετε ότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά θα είναι αυξημένη στα περίπου 6,4 γραμμάρια (ανά 100 g μερίδας) και οι θερμίδες θα είναι περίπου 159.

Δείτε τα κορυφαία 5 οφέλη που έχει ο τόνος κονσέρβα για την υγεία:

1. Πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας

Τα ψάρια είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και ειδικότερα ο τόνος σε κονσέρβα προσφέρει μια οικονομικά προσιτή πηγή πρωτεΐνης και αποτελεί χρήσιμο βασικό προϊόν μακρόχρονης αποθήκευσης.

2. Πηγή του αμινοξέος ταυρίνη

Εκτός από πηγή πρωτεΐνης, τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών όπως ο τόνος, είναι μια χρήσιμη πηγή του αμινοξέος ταυρίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

3. Καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων

Τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα της νιασίνης (Β3), η οποία υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Ο τόνος περιέχει επίσης ασβέστιο (οστά και συσπάσεις μυών), μαγνήσιο (ενέργεια) και βιταμίνη D (ανοσοποιητικό σύστημα, οστά και λειτουργία εγκεφάλου). Ο φρέσκος τόνος (100 g) έχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης D σε σύγκριση με τον τόνο σε κονσέρβα.

4. Χαμηλά λιπαρά

Ο τόνος είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με μόλις 1 γραμμάριο λίπους σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων. Αυτό ισχύει και για τον τόνο που έχει κονσερβοποιηθεί σε νερό πηγής ή άλμη.

Αν και κάποτε θεωρείτο μια λιπαρή ποικιλία ψαριών (το είδος λίπους που θεωρείται ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς), οι ειδικοί δεν κατατάσσουν πλέον τον τόνο σε αυτή την κατηγορία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα των μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον φρέσκο τόνο είναι πιο συγκρίσιμα με εκείνα στα λευκά ψάρια.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Ο τόνος, συμπεριλαμβανομένου του τόνου σε κονσέρβα σε νερό πηγής ή άλμη, είναι χαμηλός σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά πλούσιος σε πρωτεΐνες, γεγονός που τον καθιστά χρήσιμο σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Είναι ο τόνος (σε κονσέρβα και μη) ασφαλής για όλους;

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες (των 140 γρ. έκαστη) μαγειρεμένου ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι από λιπαρά ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά ψάρια.

Τούτου λεχθέντος, για ορισμένα είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του τόνου, υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα που πρέπει να φάτε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τόνος είναι πιο επιρρεπής σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν ότι εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, πρέπει να μην τρώτε περισσότερες από 4 κονσέρβες τόνου ή 2 φιλέτα/μπριζόλες φρέσκου τόνου την εβδομάδα. Αλλά για τους υπόλοιπους, είναι καλό να τρώμε τόνο ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Αν και η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι η πιο συχνή από τα θαλασσινά είδη, μερικοί είναι αλλεργικοί και σε κάποια ψάρια. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο τόνος κονσέρβα έχει χαμηλότερη αλλεργιογένεση. Παρόλα αυτά, εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στον τόνο, θα πρέπει προφανώς να αποφύγετε την κατανάλωσή του.

Πηγή: bbcgoodfood.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σοκο
Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις, αυτή η συνταγή για σοκολατένιο κορμό με κάστανα είναι η...

Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση
οσπρ
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
ΠΑΠΕΙ
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Παρόντες στην τελετή βράβευσης, οι Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και γονείς, συγγενείς και...
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Γεράσιμος Σιάσος
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα