Thumbnail
Αίτια και συμβουλές διαχείρισης της συναισθηματικής υπερφαγίας

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μία περίπλοκη κατάσταση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Κατανοώντας τα αίτια

Η κατανάλωση τροφής για συναισθηματικούς λόγους μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία. Ένα μωρό κλαίει για να εκφράσει ότι βιώνει μία στρεσογόνα κατάσταση και η άμεση απόκριση του γονιού σε αυτό είναι το τάισμα και η αγκαλιά. Εάν μεγαλώνοντας το παιδί δεν βρει άλλο τρόπο να αντιμετωπίζει οτιδήποτε το στρεσάρει, αυτή η έντονη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την παρηγοριά μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και την ενηλικίωση οδηγώντας σε συναισθηματική υπερφαγία.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου το φαγητό συνδέεται με θετικά συναισθήματα, ο εγκέφαλος την ώρα του φαγητού παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη καταπολεμά την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και παρόλο που η κορτιζόλη μπορεί να παραχθεί κατά τη διάρκεια πληθώρας ακόμα δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση, τα άτομα με συναισθηματική υπερφαγία την αποζητούν από το φαγητό.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε συναιθηματική υπερφαγία

Άγχος: Το άγχος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας πίσω από τη συναισθηματική υπερφαγία. Σε μία κατάσταση άγχους το σώμα παράγει κορτιζόλη και τα αυξημένα επίπεδα προκαλούν λιγούρες για γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών, από την άλλη, προκαλεί την αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης για να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Έτσι τα άτομα με συναισθηματική υπερφαγία έχουν συνδέσει την καταπολέμηση του άγχους με την κατανάλωση φαγητού.

Αρνητικά συναισθήματα: Η κατανάλωση φαγητού σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός σε αρνητικά συναισθήματα. Τα άτομα με συναισθηματική υπερφαγία στρέφονται στο φαγητό για να νιώσουν μία αίσθηση ευχαρίστησης και να αντιμετωπίσουν ή να αποφύγουν συναισθήματα όπως η λύπη, ο θυμός ή η μοναξιά.

Ρουτίνα: Ορισμένες εμπειρίες, ρουτίνες ή κοινωνικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Για παράδειγμα, εάν επιστρέφοντας από τη δουλειά περνάτε από τον αγαπημένο σας φούρνο ή μαγαζί με fast food, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να φάτε ως κομμάτι μίας ρουτίνας, διαβάζουμε στο Healthnews. Επίσης, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ή οι διακοπές μπορούν να οδηγήσουν σε απολαυστικό φαγητό χωρίς να νιώθετε απαραίτητα πείνα.

Συμβουλές διαχείρισης της συναισθηματικής υπερφαγίας

Τρώτε συνειδητά: Προσπαθήστε τα γεύματα που κάνετε μέσα στη μέρα να είναι συνειδητά. Απολαύστε τις γεύσεις, τις υφές, τις μυρωδιές, έτσι θα συντονιστείτε καλύτερα με τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σας.

Καταγράψτε τι σας οδηγεί στη συναισθηματική υπερφαγία: Καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο τα συναισθήματά σας, τις καταστάσεις και τα γεγονότα που οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση ή περιβάλλον, μια συγκεκριμένη σχέση με κάποιον από το περιβάλλον σας ή κάτι άλλο; Ο εντοπισμός των ερεθισμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε και να διαχειριστείτε τα συναισθηματικά διατροφικά επεισόδια.

Αναζητήστε υποστήριξη: Μοιραστείτε τους αγώνες σας με κάποιον που εμπιστεύεστε ή ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Βρείτε εναλλακτικές πηγές ευχαρίστησης: Μόλις κατανοήσετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν τη συναισθηματική υπερφαγία, μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φαγητό με κάτι πιο ωφέλιμο, όπως η γυμναστική, μία δημιουργική δραστηριότητα κ.α.

Περιορίστε την πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα: Αδειάστε τα ντουλάπια από σνακ και γλυκά. Προτιμήστε να έχετε στο σπίτι υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπού.

Πηγή: mothersblog

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο