Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύεται παιδί με μυοκαρδίτιδα στο Ωνάσειο, μετά από λοίμωξη με παρβοϊό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 26 Απριλίου και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Η ανακοίνωση του Ωνάσειου
«Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στη νοσηλεία παιδιών από τη Θεσσαλονίκη τα οποία πάσχουν από μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη από παρβοϊό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024. Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024.
Από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
Τι είναι ο παρβοϊός
Ο παρβοϊός (Parvovirus B19), γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή «πέμπτη νόσος», είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που παρατηρείται συνήθως στα μικρά παιδιά, μπορεί ωστόσο να προσβάλλει και τους ενήλικες.
Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που προσβάλλει τους σκύλους και τις γάτες, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορείτε να κολλήσετε από το κατοικίδιό σας, αλλά ούτε και να του μεταδώσετε τη νόσο.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, μολυσμένων αντικειμένων, καθώς και μολυσμένων σωματικών υγρών (π.χ. σταγονίδια βήχα, αίμα). Για να περιορίσετε τον κίνδυνο μετάδοσης θα πρέπει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα κ.τ.λ.). Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του παρβοϊού.
Στα περισσότερα υγιή παιδιά, η λοίμωξη με παρβοϊό εμφανίζει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορούν να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.
Συνήθως, οι ενήλικες που μολύνονται με τον ιό εμφανίζουν πιο βαριά συμπτώματα σε σχέση με τα παιδιά, ιδίως εάν ο οργανισμός τους είναι ευάλωτος. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:
- Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιας νόσου)
- Άτομα που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης
Τα συμπτώματα του παρβοϊού
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του παρβοϊού είναι ένα κόκκινο εξάνθημα και στα δύο μάγουλα του ασθενούς.
Τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα θυμίζουν εκείνα που παρατηρούνται σε άλλες νόσους, όπως στο κρυολόγημα και τη γαστρεντερίτιδα. Περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Ανακάτεμα στο στομάχι
- Πονοκέφαλο
- Ρινική καταρροή
- Ενόχληση
Το εξάνθημα συνήθως κάνει την εμφάνισή αρκετές μέρες μετά την έναρξη των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό τους μηρούς και στο υπόλοιπο σώμα του ασθενούς, ενώ μπορεί να προκαλεί και φαγούρα. Συνήθως το εξάνθημα έρχεται και φεύγει για μια περίοδο περίπου 3 εβδομάδων, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική αμερικανική κλινική Mayo Clinic.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση