Σε κρανία αρχαίων Αιγυπτίων πραγματοποίησε μελέτη ερευνητική ομάδα και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Frontiers in Medicine».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο ανθρώπων για αφαίρεση καρκινικών όγκων πριν από περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα ανθρώπινο κρανίο από τη συλλογή Duckworth του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που χρονολογείται μεταξύ του 2686 και του 2345 π.Χ. Το κρανίο περιείχε ενδείξεις μεγάλου πρωτοπαθούς όγκου καθώς και περισσότερες από 30 μικρότερες, μεταστατικές βλάβες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι βλάβες περιβάλλονταν από σημάδια κοπής, που πιθανώς έγιναν χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα μεταλλικό όργανο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να κάνουν χειρουργική επέμβαση για να θεραπεύσουν τον ασθενή, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν άνδρας στα 30 του εκτιμούν οι ερευνητές.
Μέχρι τώρα, η παλαιότερη γνωστή περιγραφή του καρκίνου προερχόταν γύρω στο 1600 π.Χ. Ήταν μια περιγραφή στον πάπυρο Edwin Smith από την Αίγυπτο, που πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο ενός αρχαιότερου παπύρου. Το κείμενο καταγράφει αρκετούς όγκους του μαστού, αλλά υπογράμμιζε ότι «δεν υπήρχε θεραπεία» για αυτούς. «Αυτό που βρήκαμε είναι η πρώτη απόδειξη μιας χειρουργικής επέμβασης που σχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο. Εδώ ξεκινά η σύγχρονη ιατρική» αναφέρει ο Έντγκαρ Καμαρός Πέρεθ, παλαιοπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela στην Ισπανία.
Το σύνορο
Η ομάδα ανέλυσε επίσης ένα κρανίο από μια γυναίκα που ήταν 50 ετών όταν πέθανε και έζησε μεταξύ 664 και 343 π.Χ., το κρανίο της οποίας στεγάζεται επίσης στη συλλογή Duckworth του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Όπως και ο άντρας, είχε μια μεγάλη βλάβη στο κρανίο της που υποδηλώνει καρκίνο. Ωστόσο, είχε δύο επιπλέον βλάβες στο κρανίο της που προκλήθηκαν από τραυματικά τραύματα, όπως επίθεση με αιχμηρό όπλο, διαπίστωσε η ομάδα. Όπως φαίνεται και τα δύο τραύματα είχαν επουλωθεί, υπονοώντας ότι η ιατρική στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά προηγμένη για να θεραπεύσει τη γυναίκα αυτή από τα τραύματα της αλλά όχι τον καρκίνο της.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος ήταν ένα ‘σύνορο’ στην ιατρική γνώση των αρχαίων Αιγυπτίων, κάτι που μπορεί να προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Βέβαια χωρίς το κλινικό ιστορικό των ασθενών δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την πλήρη εικόνα του καρκίνου που βίωσαν» λέει ο Πέρεθ
Η ερευνητική ομάδα επιθυμεί να κοιτάξει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο για να μάθει περισσότερα για το πώς οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο εδώ και χιλιετίες. «Αν γνωρίζουμε ότι πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον καρκίνο σε χειρουργικό επίπεδο, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για κάτι που ξεκίνησε πολλές, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν» υποστηρίζει ο Πέρεθ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση