trofesxorisydatanthrakes
Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα

Ειδικοί στη διατροφή επισημαίνουν τέσσερα είδη τροφών και ένα είδος ποτού που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, με τους ειδικούς να συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, για μείωση του κινδύνου.

Το πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που οι περισσότεροι αγνοούν

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καταναλώνοντας τουλάχιστον πέντε μερίδες διαφορετικών φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επιλέγοντας προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια όπως φασόλια και φακές, καθώς και ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους», δήλωσε ο διατροφολόγος Matthew Lambert, διευθυντής πληροφόρησης και προώθησης υγείας του World Cancer Research Fund (WCRF).

«Αυτά τα είδη τροφίμων είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου», πρόσθεσε ο Lambert.

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ο Lambert μοιράστηκε επίσης τη λίστα των “ανεπιθύμητων” τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει τα κατεργασμένα κρέατα, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας, τα τρόφιμα με ζάχαρη και τα τηγανητά.

  • Επεξεργασμένα Κρέατα
  • Αλκοόλ
  • Κόκκινο κρέας
  • Ζάχαρη και τηγανητά φαγητά

Επεξεργασμένα κρέατα

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κατέταξε τα επεξεργασμένα κρέατα ως «καρκινογόνα στον άνθρωπο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά αποδεικτικά στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν αλατιστεί, διατηρηθεί με ειδικές μεθόδους, ζυμωθεί, καπνιστεί ή παρασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο για να ενισχυθεί η γεύση τους ή να βελτιωθεί η συντήρησή τους. Αναφέρει επίσης ότι ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μαγειρέματος μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που ενδεχομένως να προκαλούν καρκίνο.

Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων περιλαμβάνουν:

  • τα hot dog,
  • το ζαμπόν,
  • τα λουκάνικα και
  • το βοδινό κρέας

Ο Dr. Duane Mellor, εκπρόσωπος του Βρετανικού Συνδέσμου Διατροφολόγων (BDA), δήλωσε: «Η αύξηση του κινδύνου καρκίνου με τα επεξεργασμένα κρέατα είναι αρκετά μικρή. Ο κίνδυνος που αναφέρεται ως 18% για κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια μπέικον ή λουκάνικων ακούγεται μεγάλος, αλλά ανά 1.000 άτομα, μπορεί να αντιπροσωπεύει δύο επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε εκείνους που τρώνε επεξεργασμένο κόκκινο κρέας».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό των επεξεργασμένων κρεάτων σε 100 γραμμάρια την εβδομάδα, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο μερίδες.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο προτείνει την αντικατάσταση των αλλαντικών και των κρύων κομματιών με φρέσκο κοτόπουλο ή ψάρι. Αντί για μπέικον ή σαλάμι, προτείνει πικάντικα χορτοφαγικά λουκάνικα, και αντί για λουκάνικα σε τσίλι και σάλτσες, προτείνει φασόλια, ρεβίθια ή φακές.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention), η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ορθού, του ήπατος και του μαστού.

«Όσον αφορά το αλκοόλ, δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του», δήλωσε ο Lambert. «Εφόσον ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συνιστούμε να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ. Επίσης, για ορισμένους τύπους καρκίνου, το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές εάν καπνίζετε».

Το Εθνικό Κέντρο Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύει τις γυναίκες να περιορίσουν το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο την ημέρα. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα.

Κόκκινο κρέας

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) χαρακτήρισε το κόκκινο κρέας – όπως το βοδινό, το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το πρόβατο, το άλογο και το κατσίκι – ως «πιθανώς καρκινογόνο στον άνθρωπο».

«Τα ισχυρότερα, αλλά ακόμα περιορισμένα, στοιχεία για τη σχέση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος αφορούν στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για συνδέσεις με καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη», έγραψαν οι ερευνητές του IARC για την απόφασή τους εκείνη την περίοδο.

Ο Dr. Lambert εξήγησε ότι το κρέας περιέχει αιμικό σίδηρο (heme iron) που μπορεί να διευκολύνει την παραγωγή δυνητικά καρκινογόνων χημικών ουσιών.

«Η αιμίνη, η οποία περιέχει σίδηρο και δίνει στο κόκκινο κρέας το χρώμα του, μπορεί να πυροδοτήσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων που αποδεδειγμένα βλάπτουν το τοίχωμα του εντέρου, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου», δήλωσε ο Dr. Lambert.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε τρεις μερίδες την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου 350 γραμμάρια έως 500 γραμμάρια.

Ζάχαρη και τηγανητά φαγητά

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για 13 τύπους καρκίνου.

«Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, πατάτες τηγανητές, ζαχαρούχα ποτά και γρήγορο φαγητό όπως πίτσα και μπέργκερ», δήλωσε ο Lambert.

«Ενώ δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν άμεσα καρκίνο, καθώς μικρές ποσότητες μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες και να είναι εύκολο να καταναλωθούν υπερβολικά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Μία ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Η διατροφή μπορεί να σας επηρεάσει με διάφορους τρόπους γι’ αυτό θα είναι καλό να αποφεύγετε ή να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, του αλκοόλ, του κόκκινου κρέατος, της ζάχαρης και των τηγανητών.

Μία καλή λύση είναι τα αντικαταστήσετε με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Πηγή: enikos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών
Κατατίθεται η διάταξη για νέες οργανικές θέσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 01.07.2024 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας;
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών