καρκίνος
«Είμαι στην πρακτική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»,

Ανησυχία προκαλεί σε επιστήμονες η αύξηση στα περιστατικά επιθετικών μορφών καρκίνου σε τελικό στάδιο, από την αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Αυτή η άνοδος φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ορισμένα στοιχεία στις ΗΠΑ, καθώς και από έναν αριθμό μεγάλων ιατρικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου.

Πολλοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη τάση ήταν αναμενόμενη λόγω των συνεπειών της πανδημίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από το 2020. Κάποιοι γιατροί όμως, όπως ο Κασιάπ Πάτελ, πρώην πρόεδρος μιας αμερικανικής ομάδας ανεξάρτητων ειδικών για τον καρκίνο, εξακολουθούν να φοβούνται ότι πίσω από αυτή την άνοδο θα μπορούσε να κρύβεται ο κορωνοϊός.

Το 2021, ένα χρόνο δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Πάτελ είχε εξετάσει έναν ασθενή γύρω στα 40 με χολαγγειοκαρκίνωμα, ένα σπάνιο και θανατηφόρο καρκίνο των χοληφόρων αγγείων που συνήθως πλήττει τους ανθρώπους στα 70 ή τα 80 τους.

Κάποιοι συνάδελφοι του Πάτελ στο Carolina Blood and Cancer Care Associates, του αποκάλυψαν τότε ότι είχαν και οι ίδιοι διαχειριστεί εκείνη την περίοδο περιπτώσεις ασθενών με παρόμοιες διαγνώσεις.

«Είμαι στην πρακτική 23 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», τονίζει ο Πάτελ. Ο Ασούτος Γκορ, ένας άλλος ογκολόγος, συμφωνεί: «Ημασταν όλοι ταραγμένοι».

Υπήρχε όμως και κάτι άλλο παράξενο: Αρκετοί ασθενείς αντιμετώπισαν πολλαπλούς τύπους καρκίνου που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ καταγράφηκαν περισσότερες από δώδεκα νέες περιπτώσεις σπάνιων μορφών καρκίνου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post, η θεωρία ότι κάποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο είναι κάθε άλλο παρά καινούργια. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60, και σήμερα ερευνητές εκτιμούν ότι το 15-20% όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχεται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο ιός Επσταϊν-Μπαρ και η Ηπατίτιδα Β΄.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να λάβουμε τελικές απαντήσεις σχετικά με το εάν ο κορωνοϊός είναι συνένοχος στην ανοδική τάση των περιπτώσεων καρκίνου. Ομως τόσο ο Πάτελ όσο και άλλοι θορυβημένοι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει σε προτεραιότητα το εν λόγω ζήτημα, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία και τη φροντίδα εκατομμυρίων καρκινοπαθών κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν όμως ακόμη στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο που να συνδέουν την Covid με τον καρκίνο, και κάποιοι επιστήμονες διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Τούβεσον, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης του καρκίνου στο εργαστήριο Cold Spring Harbor και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης για την Ερευνα κατά του Καρκίνου, λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μετατρέπει άμεσα τα κύτταρα σε καρκινικά. Ισως όμως να υπάρχουν κενά στην έρευνα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι μια σειρά από μικρές αρχικές μελέτες –πολλές από τις οποίες δημοσιεύθηκαν κατά τους τελευταίους εννέα μήνες– δείχνουν ότι η μόλυνση από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις και άλλες αντιδράσεις που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ο Τούβεσον διερωτάται παράλληλα εάν θα μπορούσε να παίζει ρόλο και κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας – όπως ο καπνός, το αλκοόλ, ο αμίαντος και τα μικροπλαστικά.

«Η Covid αποδυναμώνει τον οργανισμό, και τότε είναι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί καρκίνος», λέει ο επιστήμονας, εξηγώντας ότι μελέτες από νεκροψίες ανθρώπων που πέθαναν από Covid έδειξαν πρόωρη γήρανση ιστών.

Μια έρευνα του Lancet Oncology ανέλυσε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των περιπτώσεων της νόσου στο Στάδιο 4 –που είναι και το πιο σοβαρό– σε πολλές μορφές καρκίνου στα τέλη του 2020.

Παράλληλα, το Baptist Health Miami Cancer Institute, το UC San Diego Health και άλλα μεγάλα ιδρύματα δημοσίευσαν δεδομένα που δείχνουν συνεχή αύξηση σε καρκίνους τελικού σταδίου.

Οι επιστήμονες απορρίπτουν, σε κάθε περίπτωση, τις θεωρίες περί σύνδεσης των περιστατικών με τα εμβόλια. Η Ασάνι Γουιραράτνα, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, τονίζει ότι οι υπάρχουσες έρευνες δεν δείχνουν καμία σύνδεση μεταξύ των σκευασμάτων και της εμφάνισης καρκίνου.

Ο Αφσιν Μπεχέστι, πρόεδρος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας για την Covid-19, επικοινώνησε με τον Κασιάπ Πάτελ και διοργάνωσαν ένα συμπόσιο μαζί με άλλους επιστήμονες, καταλήγοντας στο ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ του κορωνοϊού και του καρκίνου.

«Ας ελπίσουμε ότι κάνουμε λάθος», είπε ο Μπεχέστι. «Αλλά, δυστυχώς, όλα δείχνουν πως αυτό συμβαίνει».

Πηγή: Washington Post

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο