Thumbnail
Πόσες φορές έχετε αγοράσει ένα καρπούζι που φαινόταν ώριμο και ζουμερό, για να αποδειχθεί άγλυκο ή στιφό;

Τα μυστικά της σωστής επιλογής καρπουζιού παρουσίασε η ιστοσελίδα συνταγών μαγειρικής Simply Recipes, υπό τις οδηγίες μιας αγρότισσας-επιχειρηματία από την Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Αν κι εδώ ταιριάζει η παροιμία «Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου» (στην συγκεκριμένη περίπτωση τα καρπουζοχώραφα), πριν γελάσουμε ειρωνικά με τους Γιάνκηδες που θα μας δώσουν συμβουλές για το εθνικό μας αγροτικό προϊόν, αξίζει να σκεφτούμε ότι η Τζόρτζια αυτοαποκαλείται «η διεθνής πρωτεύουσα του καρπουζιού».

«Μια γλυκιά, ζουμερή φέτα καρπουζιού είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα του καλοκαιριού, αλλά πάρα πολλές φορές έχω κοιτάξει με αμφιβολία τον πάγκο με τα καρπούζια στο κατάστημα, προσπαθώντας να αποφασίσω ποιο να διαλέξω. Συχνά, όταν φτάνω στο σπίτι και το ανοίγω,  έχει ένα απογοητευτικό ανοιχτό ροζ χρώμα και καθόλου γλυκό», γράφει η συντάκτρια του Simply Recipes. Καταλαβαίνουμε τον πόνο της. Συμβαίνει και στους καλύτερους από εμάς.

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος, επειδή ο Πύργος και η Αμαλιάδα της πέφτουν μακριά, απευθύνθηκε στην Τζόρνταν Κάρτερ, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της Leger and Son, μιας φάρμας καρπουζιών τριών γενεών που λειτουργεί από το 1965 στο Koρντέλ της Τζόρτζια. Ακολουθούν οι συμβουλές που τις έδωσε:

Ψάξτε για την κιτρινωπή κηλίδα

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν ένα καρπούζι είναι ώριμο είναι να το σηκώσετε και να ψάξετε για μια κιτρινωπή κηλίδα από κάτω. «Θα πρέπει να έχει λίγο ξεθωριασμένο χρώμα και η κοιλιά ή η κάτω πλευρά του καρπουζιού θα πρέπει να έχει μια κρεμώδη κίτρινη κηλίδα», λέει η Κάρτερ. «Αυτό είναι το σημείο όπου το καρπούζι κάθισε στο έδαφος και ωρίμασε στον ήλιο».

Οι Αμερικάνοι το αποκαλούν «κηλίδα του χωραφιού» ή «κηλίδα του χώματος», και πρέπει να έχει ανοιχτό κρεμ-κίτρινο χρώμα αν είναι ώριμο. Εάν η περιοχή στην κάτω πλευρά του καρπουζιού είναι ανοιχτό πράσινο ή λευκό, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμα αρκετά.

Όταν σηκώνετε το καρπούζι για να το τοποθετήσετε στο καλάθι σας, φροντίστε να πάρετε μια καλή ιδέα και για το βάρος του. «Θα πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, επειδή τα καρπούζια αποτελούνται κατά 92% από νερό», συνεχίζει η αγρότισσα-μάνατζερ. «Αν δεν είστε σίγουροι, πάρτε ένα άλλο καρπούζι που έχει το ίδιο μέγεθος. Αυτό που αισθάνεστε πιο βαρύ θα είναι πιθανότατα πιο ώριμο».

Να το χτυπήσω;

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν ότι μπορείτε να χτυπήσετε το καρπούζι στο πλάι για να προσδιορίσετε την ωριμότητα. Αυτή μπορεί να μην είναι η πιο επιστημονική μέθοδος και απαιτεί ένα πολύ καλό αυτί, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια στη μέθοδο του χτυπήματος.

«Ένα ώριμο καρπούζι θα έχει έναν αμβλύ κούφιο ήχο», λέει η Κάρτερ. «Ένα άγουρο καρπούζι θα έχει έναν πιο λεπτό, κουδουνιστό ήχο».

Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαλέξετε ένα ώριμο καρπούζι.

Ψάξτε για ιστό, τις καφέ, χοντρές γραμμές στο πλάι του καρπουζιού που μπορεί να μοιάζουν με ιστό αράχνης. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ιστός μπορεί να προκαλείται από την επικονίαση. Όσο πιο πολύς ιστός, τόσο πιο γλυκό και ώριμο μπορεί να είναι το καρπούζι.

Στη συνέχεια, ξύστε ελαφρά την επιφάνεια του καρπουζιού με το νύχι σας. Αν η φλούδα ξεκολλάει πιο εύκολα και αποκαλύπτει μια λευκοπράσινη περιοχή από κάτω, είναι ώριμο. Αν ξύσετε ένα καρπούζι που δεν είναι ώριμο, αφήνει απλώς μια εγκοπή και μια πιο σκούρα γραμμή, σύμφωνα με το Κολέγιο Τροφίμων, Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Να μην έχει «βαθουλώματα»

Τέλος, διαλέξτε ένα καρπούζι που δεν έχει κοψίματα, βαθουλώματα ή ορατούς «μώλωπες». Κάποιες μικρές γρατζουνιές είναι εντάξει. «Οι γρατζουνιές συνήθως προέρχονται από το χειρισμό κατά τη συγκομιδή, η οποία είναι πολύ απαιτητική εργασία», λέει η Κάρτερ. «Τα περισσότερα ‘’γρατζουνισμένα’’ καρπούζια αφαιρούνται κατά τη διαλογή στη μονάδα συσκευασίας, αλλά αν ένα καρπούζι με γρατζουνιές φτάσει στο λιανεμπόριο, είναι απλώς θέμα εμφάνισης».

Κάθε πράγμα στον καιρό του

Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να αγοράσετε ένα ζουμερό και νόστιμο καρπούζι, αγοράστε το στην εποχή του, που είναι περίπου από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, συμβουλεύει η πρέσβειρα των καρπουζιών της Τζόρτζια – αν και στην Ελλάδα συνήθως τα καρπούζια ωριμάζουν προς τις αρχές του καλοκαιριού.

«Μόλις κοπεί από το χωράφι, ένα καρπούζι έχει διάρκεια ζωής περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες», λέει η Κάρτερ.

Τέλος, αν ανοίξετε ένα καρπούζι και δεν είναι τόσο νόστιμο όσο θα θέλατε, έχετε μερικές επιλογές. «Φτιάξτε μια συνταγή με την προσθήκη άλλων συστατικών ή αγοράστε ένα άλλο», καταλήγει η Κάρτερ. Τα κοκτέιλ καρπουζιού και οι σαλάτες καρπουζιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικά συστατικά είναι εξαιρετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ένα καρπούζι που δεν σας ικανοποιεί.

Με πληροφορίες από το in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master