Κροκέτες κοτόπουλου
Κρεμώδεις και χρυσαφένιες κροκέτες κοτόπουλου

Ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά μικρών και μεγάλων, οι κροκέτες, συνδυάζουν την τραγανή χρυσαφένια κρούστα με το κρεμώδες και αφράτο εσωτερικό.

Μπορούν να ετοιμαστούν εύκολα με απλά υλικά, σε πολλές παραλλαγές και αξιοποιούν στο έπακρο περισσεύματα φαγητών όπως ψητό κοτόπουλο, διάφορα αλλαντικά, τυριά και βρασμένα λαχανικά ακόμα και κομμάτια ψαρικών και θαλασσινών.

Στη συγκεκριμένη συνταγή η βάση είναι η πηκτή σάλτσα μπεσαμέλ που εμπλουτίζεται με κομμάτια ψητού κοτόπουλου και μπαχαρικά.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, χωριστά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 στήθος κοτόπουλου, ψημένο και ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φλιτζάνι γάλα, χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
  • 3 φλιτζάνια σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1.Ζεστάνετε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και φέρτε το κι αυτό μερικές βόλτες μέχρι να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε το πιπέρι και το μαϊντανό και κρατήστε στην άκρη το μίγμα.

2. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει, ρίξτε το αλεύρι μονομιάς και ανακατέψτε με το σύρμα δυνατά για 2 λεπτά, ώστε να ενωθεί με το βούτυρο, χωρίς να σχηματιστούν σβώλοι. Ξεκινήστε να προσθέτετε σιγά – σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο, αν επιθυμείτε. Μόλις αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες και να σχηματίζονται δίνες σταθερές όταν ανακατεύετε με το σύρμα, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατέψτε μέσα το μίγμα του κοτόπουλου και αφήστε την να κρυώσει. Μπορείτε να βάλετε το μίγμα για 30 λεπτά στην κατάψυξη, ώστε να πλάθεται και να μην κολλάει.

3. Πλάστε με τα χέρια σας (ελαφρά λαδωμένα) κροκέτες, ή βάλτε το μίγμα σε κορνέ, σχηματίστε χοντρές λωρίδες και κόψτε σε μπαστούνια ίδιου μεγέθους. Βουτήξτε τις κροκέτες πρώτα στα χτυπημένα αυγά, και ύστερα στη γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά). Είναι προτιμότερο να τις τοποθετήσετε σε ταψί, να τις σκεπάσετε και να τις βάλετε στο ψυγείο για 3 ώρες το λιγότερο ή καλύτερα για όλο το βράδυ.

4. Για το τηγάνισμα ζεστάνετε αρκετό λάδι σε δυνατή φωτιά (190ο C), σε μικρό κατσαρολάκι και τηγανίστε τις κροκέτες, 2-3 σε κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίστε τις σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνοδέψτε με παγωμένη μπύρα και μια σαλάτα εποχής με ψητά λαχανικά.

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα