ψυγείο
Μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων στο ψυγείο μας. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να αφήνουμε πάνω από τρεις μέρες στο ψυγείο όταν έχει πολλή ζέστη.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε γρήγορα για να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία σας:

1. Μαγειρεμένα Κρέατα και Πουλερικά

Τα μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό, πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

2. Φρέσκα Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, όπως ψάρια και οστρακοειδή, είναι εξαιρετικά ευπαθή. Πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

3. Σαλάτες με Μαγιονέζα

Οι σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα, όπως η πατατοσαλάτα ή η σαλάτα τόνου, πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Η μαγιονέζα μπορεί να προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

4. Μαγειρεμένα Ζυμαρικά και Ρύζι

Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και το ρύζι πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Η υγρασία και η θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη βακτηρίων όπως το Bacillus cereus.

5. Μαγειρεμένα Αυγά

Τα μαγειρεμένα αυγά, όπως βραστά ή ομελέτες, είναι ευπαθή και πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών για να αποφευχθεί η αλλοίωση.

6. Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά (κομμένα)

Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά, όπως φρουτοσαλάτες ή κομμένα καρότα, πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο έως τριών ημερών. Η υγρασία και η θερμοκρασία ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

7. Γαλακτοκομικά Προϊόντα Ανοικτά

Αν και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τα ανοικτά προϊόντα όπως το γάλα και η κρέμα γάλακτος πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών έως πέντε ημερών μετά το άνοιγμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

8. Σούπες και Ζωμοί

Οι μαγειρεμένες σούπες και οι ζωμοί πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών. Η υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά στις σούπες μπορούν να γίνουν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

9. Τρόφιμα που Περιέχουν Κρέμα Γάλακτος ή Γάλα

Τρόφιμα που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα, όπως γλυκά και γλυκίσματα, πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

10. Ανοιγμένες Κονσέρβες

Μόλις ανοίξετε μια κονσέρβα, το περιεχόμενό της πρέπει να μεταφερθεί σε αεροστεγές δοχείο και να καταναλωθεί εντός τριών ημερών. Οι κονσέρβες μπορεί να μένουν αναλλοίωτες για μήνες πριν ανοίξουν, αλλά μετά το άνοιγμα η έκθεση στον αέρα και τις θερμοκρασίες του ψυγείου μειώνει τη διάρκεια ζωής τους.

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι

Ετικέτες και Ημερομηνίες: Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία που τα βάλατε στο ψυγείο.

Χαμηλότερη Θερμοκρασία: Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μικρές Ποσότητες: Προετοιμάστε μικρές ποσότητες τροφίμων για να τα καταναλώνετε γρήγορα.

Σωστός Χειρισμός: Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη και πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν χειρίζεστε τρόφιμα για να μειώσετε την πιθανότητα επιμόλυνσης.

Σωστή Αποθήκευση: Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για την αποθήκευση των τροφίμων.

Μυρίστε και Ελέγξτε: Αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο τρόφιμο, μυρίστε το και ελέγξτε την εμφάνισή του. Αν έχει αλλάξει χρώμα, υφή ή μυρωδιά, καλύτερα να το πετάξετε.

Ταχεία Ψύξη: Αφήστε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τρόφιμα
Ποια είναι τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
Ποια είναι τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
syntaxiodotiko_symfono_symviosis.jpg
Γιατί φέτος πάμε για ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων; Οι λόγοι της μαζικής συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων

Φυγή – ρεκόρ στη σύνταξη για φέτος καταγράφει ο ΕΦΚΑ την ίδια ώρα που ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρεί με πρόωρη...

Γιατί φέτος πάμε για ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων; Οι λόγοι της μαζικής συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων