thiroeidis
Aυτά τα προειδοποιητικά σημάδια δείχνουν δυσλειτουργία του αδένα

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Περίπου 1 στους 20 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι ζει με αυτή την ασθένεια. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη, παρά την συχνότητα εκδήλωσής της.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι κάνει;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στον λαιμό, ακριβώς μπροστά από την τραχεία. Ένα από τα κύρια καθήκοντά του είναι να παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος, δηλαδή της διαδικασίας μετατροπής της τροφής σε ενέργεια.

Ωστόσο, εάν ο αδένας δεν μπορεί να παράσχει την σωστή ποσότητα αυτών των ορμονών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές πάθησης του θυρεοειδούς αδένα:

  • Υπερθυρεοειδισμός: Όταν ο αδένας παράγει πάρα πολλές ορμόνες.
  • Υποθυρεοειδισμός: Όταν ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες.

Δύσκολη η διάγνωση παρά τη συχνότητά της

Παρά την συχνότητά εμφάνισης της πάθησης του θυρεοειδούς αδένα, η διάγνωσή της μπορεί να είναι δύσκολη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen διαπίστωσε ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια για να διαγνωστούν παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα δύο τρίτα των 1.200 συμμετεχόντων χρειάστηκαν πολλαπλά ραντεβού με γιατρό και επιδείνωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων πριν από τη διάγνωση.

Η ομάδα επιστημόνων, ωστόσο, προειδοποίησε για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή. «Η πάθηση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ζωή των ασθενών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν μακροχρόνια άδεια ασθενείας και μειωμένη ικανότητα εργασίας».

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί αποκάλυψαν μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια της θυρεοειδοπάθειας που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Τα σημάδια που συνδέονται με προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Οι ειδικοί ιατρικής αμέλειας της Patient Claim Line εξήγησαν ότι τα συμπτώματα θα διαφέρουν ανάλογα με το αν ο θυρεοειδής σας είναι υπερλειτουργικός ή υπολειτουργικός. «Η κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι είναι κοινά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν θυρεοειδοπάθεια, καθώς και η ευαισθησία σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες», δήλωσαν.

«Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί κατάθλιψη σε πολλούς πάσχοντες. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου NHS, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας μνήμης, ενώ τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πιο αργή ανάπτυξη πριν από την εφηβεία».

Μπορεί να υπάρχουν μερικά ακόμη φυσικά σημάδια της πάθησης. «Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με πρήξιμο στον αυχένα από έναν διευρυμένο θυρεοειδή αδένα, όπως βιώνουν οι πελάτες μας. Αυτό το πρήξιμο είναι συνήθως ανώδυνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βήχα, δυσκολία στην ομιλία και θόρυβο συριγμού κατά την αναπνοή».

Το NHS απαριθμεί τα κοινά συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς:

  • Κούραση
  • Αύξηση βάρους
  • Κατάθλιψη
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Ξηρό δέρμα και μαλλιά
  • Μυϊκοί πόνοι

Ενώ τα σημάδια ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Επίμονη κούραση και αδυναμία
  • Ευαισθησία στη θερμότητα
  • Πρήξιμο στο λαιμό σας από έναν διευρυμένο θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)
  • Ακανόνιστος και/ή ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός ρυθμός (αίσθημα παλμών)
  • Συσπάσεις ή τρέμουλο
  • Απώλεια βάρους

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου

Οι ειδικοί στο Patient Claim Line είπαν: «Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά, σύμφωνα με το NHS, είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 20 και 40 ετών. Η γενετική παίζει επίσης τεράστιο ρόλο, με έρευνα από την Verywell να υποδεικνύει ότι περίπου το 64% της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και το 65% των θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) καθορίζονται γενετικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας με τη διαταραχή, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε μια πάθηση του θυρεοειδούς.

Εάν η οικογένειά σας έχει επίσης ιστορικό ιατρικών παθήσεων όπως αναιμία ή λύκος, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου. Εάν πάσχετε από μια αυτοάνοση διαταραχή (όπως ο διαβήτης τύπου 1) είναι πιθανό να αναπτύξετε μια επιπλέον αυτοάνοση διαταραχή όπως η νόσος του θυρεοειδούς.

Εάν είστε καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο του θυρεοειδούς, καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξίνες που αλλάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας».

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια θυρεοειδικής νόσου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να θέλει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
«Αυτή είναι η “αναβάθμιση” της εκπαίδευσης που νομοθετούν , με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας»
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
kyriakos-pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Ανεξαρτήτως κομματικής οπτικής, αν δει κανείς τα γεγονότα καθαυτά, ο...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ) : Κατανομή 1.723 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τον διορισμό εκπαιδευτικών
Κατανομή οργανικών θέσεων ειδικοτήτων κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ79-ΠΕ79.01, ΠΕ86, ΠΕ91- ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02 ανά περιοχή μετάθεσης και σε...
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ) : Κατανομή 1.723 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τον διορισμό εκπαιδευτικών