Σώμα
Το σημείο στο σώμα που δείχνει κακή ποιότητα οστών και «μαρτυρά» την ηλικία

Τι σχέση μπορεί να έχει το λίπος που έχουμε στα χέρια (στα μπράτσα) μας με την υγεία της σπονδυλικής στήλης μας; Κι όμως, έχει!

Για τα άτομα άνω των 50 ετών, η μέτρηση της ποσότητας του λίπους στα χέρια μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστεί ποιες γυναίκες και ποιοι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η σύσταση των χεριών -και ειδικότερα η ποσότητα του λίπους- σχετίζεται με κακή ποιότητα οστών και κακή αντοχή της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Εύα Κασσή, ενδοκρινολόγο και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και να τους βοηθήσουν να προσαρμόσουν την άσκηση στις ανάγκες τους.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το υποδόριο λίπος του βραχίονα, το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα ακόμη και με την απλή και φθηνή μέθοδο του  δερματοπτυχόμετρου, μπορεί να αναδειχθεί σε χρήσιμο δείκτη για την ποιότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης, προβλέποντας πιθανώς τον κίνδυνο κατάγματος στους σπονδύλους», τονίζει.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 115 άτομα -14 άνδρες και 101 γυναίκες- χωρίς οστεοπόρωση και με μέση ηλικία τα 62 έτη, εστιάζοντας στο σωματικό λίπος τους και στην ποιότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης τους.

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι τα πιο κοινά κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, μία νόσο που οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη ποσότητα υπερβάλλοντος σωματικού λίπους -ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)- είχαν χαμηλότερη ποιότητα οστού στη σπονδυλική στήλη τους. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για το σπλαχνικό λίπος (το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά μας όργανα) και το λίπος κάτω από το δέρμα στους βραχίονες (στα μπράτσα).

Με κακή ποιότητα οστού στη σπονδυλική στήλη συσχετίστηκε, πέραν του αυξημένου σπλαχνικού λίπους, και ο σωματότυπος «μήλο», η συγκέντρωση, δηλαδή, του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και του στομάχου.

Το σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κασσή, είναι το ορμονικά πιο ενεργό κομμάτι του σωματικού λίπους. Παράγει κυτταροκίνες (αδιποκίνες) που προκαλούν φλεγμονή χαμηλού βαθμού, επομένως η αυξημένη φλεγμονώδης κατάσταση είναι λογικό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα των οστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κασσή, παρότι η μελέτη αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του λίπους του βραχίονα και του κινδύνου κατάγματος της σπονδυλικής στήλης πρέπει να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες, με περισσότερους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβάνοντας και νεότερα σε ηλικία άτομα, καθώς και περισσότερους άνδρες.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα