Χειλιανό μπράτσο
Το τσιγγάνικο μπράτσο ή μπράτσο της βασίλισσας, είναι ένα απλό ρολό κέικ, που συνδυάζει το απαλό παντεσπάνι με την κρεμώδη γέμιση καραμέλας γάλακτος και έχει σαν αποτέλεσμα μια εθιστική απόλαυση

Το γλυκό αυτό που είναι εξαιρετικά αγαπητό σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πωλείται σε όλα τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία και καταναλώνεται μαζί με το απογευματινό τσάι, ως παραδοσιακό επιδόρπιο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το παντεσπάνι

5 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά οι κρόκοι από τα σπράδια

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

100 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας λιγότερες από 1 φλιτζάνι) αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

1 κονσέρβα καραμελωμένο ζαχαρούχο

Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα και τη διακόσμηση

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ρηχό ταψί φούρνου 33 Χ 45 εκατοστά. Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι άοσμου λαδιού ή βουτυρώστε το με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής με λίγο λιωμένο βούτυρο.

2.Βάλτε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα καλά με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρίσουν. Ρίξτε το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να σχηματίσουν σφικτές κορυφές που να στέκονται. Αφήστε το μίγμα στην άκρη.

3.Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.

4.Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, προσθέστε το στο μίγμα των κρόκων και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα.

5.Διπλώστε με τη σπάτουλα απαλά και τα χτυπημένα ασπράδια, όχι όλα μεμιάς αλλά προσθέτοντας το ¼ της ποσότητας και διπλώνοντας να ενσωματωθεί, προτού ρίξετε το υπόλοιπο.

6.Απλώστε τη ζύμη πάνω στο προετοιμασμένο ταψί ομοιόμορφα και ψήστε για 9-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Μην το παρακάνετε με το ψήσιμο, γιατί θα στεγνώσει. Αφαιρέστε το παντεσπάνι από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά.

7.Ξεκολλήστε τις άκρες του παντεσπανιού που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ταψί, πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με αχνοζάχαρη και καλύψτε το με μια καθαρή πετσέτα. Αναποδογυρίστε το απαλά και προσεκτικά πάνω σε άλλο ταψί ή σχάρα και ξεκολλήστε τη λαδόκολλα. Ρολάρετε με τη βοήθεια της πετσέτας το παντεσπάνι από τη στενή μεριά και αφήστε το να κρυώσει καλά για 1-2 ώρες.

8.Μόλις κρυώσει καλά, ξετυλίξτε το, απλώστε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και τυλίξτε το και πάλι προσεκτικά σε ρολό. Σερβίρετέ το σε πιατέλα, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και απολαύστε!!!

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα