Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου και χρειάζεται προσοχή

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη απειλή καθώς τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου παραβλέπονται εύκολα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατατάσσεται ως ο δέκατος πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα είναι ο πέμπτος πιο θανατηφόρος, οδηγώντας σε σχεδόν 10.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας σε σχήμα φύλλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. 

Η ύπουλη φύση του καρκίνου του παγκρέατος έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές είναι ασυμπτωματικός ή εκδηλώνεται με ανεπαίσθητα  συμπτώματα, καθιστώντας την έγκαιρη ανίχνευσή του εξαιρετικά δύσκολη.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχετε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια το συντομότερο δυνατό και μία ειδικός έχει εντοπίσει κάποιους κρίσιμους δείκτες που πρέπει να προσέξετε.

Το πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παγκρέατος και άλλα 3 σημάδια που χρειάζονται προσοχή

Μιλώντας μέσω TikTok, η νοσοκόμα ογκολογίας Julie McFadden, γνωστή ως Hospice Nurse Julie,  εξήγησε: «Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τόσο θανατηφόρος επειδή συχνά εντοπίζεται πολύ αργά. Έτσι, εδώ είναι τα ύπουλα σημάδια που μπορεί να δείτε και θα μπορούσαν να σας σώσουν τη ζωή».

Ένα πρώιμο σημάδι της σοβαρής νόσου μπορεί να είναι ο πόνος στην πλάτη ή την κοιλιά. «Ο κοιλιακός πόνος ή ο πόνος στην πλάτη δεν χρειάζεται να είναι σοβαρός. Μπορεί να είναι ένας βαθύς πόνος», είπε η Julie. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) το περιγράφει ως: «Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης σας, ο οποίος μπορεί να χειροτερεύει όταν τρώτε ή ξαπλώνετε και βελτιώνεται όταν σκύβετε μπροστά».

Άλλα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι τα εξής:

  • Διαβήτης
  • Ίκτερος
  • Ξαφνική απώλεια βάρους

Διαβήτης

Η εμφάνιση διαβήτη μπορεί μερικές φορές να είναι προάγγελος του καρκίνου του παγκρέατος, λέει η Julie, ειδικά εάν «δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους». Το Pancreatic Cancer Action Network λέει ότι ο διαβήτης μπορεί να είναι είτε παράγοντας κινδύνου είτε σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη (πάνω από πέντε χρόνια) από ό,τι σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη», λέει η ειδικός.

«Επίσης, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο διαγνωσμένος διαβήτης σε άτομα άνω των 50 ετών μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος. Μια ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς που είχαν προηγουμένως καλά ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος».

Ίκτερος

Ο ίκτερος αναφέρεται στο κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας. «Κίτρινα μάτια ή κίτρινο δέρμα, που σημαίνει ότι τα λευκά των ματιών σας γίνονται λίγο κίτρινα ή το δέρμα σας έχει μια μικρή κίτρινη απόχρωση», λέει η Julie. Η Mayo Clinic λέει ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σκούρα ούρα.

Ξαφνική απώλεια βάρους

Αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε, λέει η Julie. «Μπορεί να χάνετε βάρος χωρίς λόγο. Μπορεί να έχετε αλλαγή στην όρεξη ή να τρώτε πολύ και ακόμα να χάνετε βάρος. Αυτό είναι το κύριο πράγμα που βλέπω στον καρκίνο του παγκρέατος».

«Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό. Μπορεί να σας σώσει τη ζωή», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου και χρειάζεται προσοχή
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «ύπουλο» σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή