Πίεση
Υπέρταση: Τι να κάνετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία. 

Η υπέρταση, ή αλλιώς η υψηλή αρτηριακή πίεση, συνδέεται με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine αποκαλύπτει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για τη διαχείριση της υπέρτασης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων: την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Δρ. Donald E. Wesson, MD, MBA, από το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του Dell Medical School, εξέτασε 153 ασθενείς με υπέρταση και υψηλά επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα (μακροαλβουμινουρία).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα κατανάλωσε καθημερινά 2–4 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών, η δεύτερη ομάδα έλαβε δισκία NaHCO3 (μαγειρική σόδα) και η τρίτη ομάδα ακολούθησε τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο Δρ. Wesson ανέφερε «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, ενώ το NaHCO3 δεν είχε την ίδια επίδραση στην αρτηριακή πίεση». Ειδικότερα, μόνο η διατροφή με φρούτα και λαχανικά συνέβαλε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Η σημασία της δίαιτας DASH

Η Δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι γνωστή για τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην υπέρταση. Σύμφωνα με τον Δρ. Maninder Kahlon, Ph.D., από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Dell Medical School, «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι η δίαιτα DASH, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας». Παρά τα αναγνωρισμένα οφέλη της, η δίαιτα DASH, που έχει πολλές ομοιότητες με τη μεσογειακή δεν συστήνεται επαρκώς από τους καρδιολόγους, γεγονός που τονίζει την ανάγκη για αλλαγές στα ιατρικά πρωτόκολλα.

Πώς η διατροφή προστατεύει καρδιά και νεφρούς

Η έρευνα επισημαίνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στη μείωση της οξύτητας του αίματος, μειώνοντας την επιβάρυνση των νεφρών και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τον Δρ. Wesson, «Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσφέρει ένα φυσικό τρόπο ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και προστασίας των νεφρών». Αντίθετα, η χρήση NaHCO3 προσέφερε μόνο βελτίωση στην υγεία των νεφρών, χωρίς σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ο Δρ. Kahlon σημείωσε, «η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει την ανάγκη για υψηλές δόσεις φαρμάκων και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία». Αν έχετε υπέρταση, η προσθήκη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να είναι το κλειδί για υγιέστερη καρδιά και νεφρούς.

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα