paidi-nosokomeio
Ο επαναλαμβανόμενος συριγμός σε παιδιά πιθανώς συνδέεται με «σιωπηλές» ιογενείς λοιμώξεις - Tι λένε οι επιστήμονες

Το 1/4 των παιδιών με επαναλαμβανόμενο συριγμό υποφέρουν από «σιωπηλές» πνευμονικές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με αντιϊκά φάρμακα από τα συνήθως συνταγογραφούμενα στεροειδή, τα οποία συνοδεύονται από παρενέργειες δια βίου, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η ανακάλυψη ήρθε αφού ο παιδοπνευμονολόγος Δρ. W. Gerald Teague από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια σκέφτηκε να διερευνήσει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών με επίμονο συριγμό που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία ή στα επείγοντα.

Γνωρίζοντας ότι οι ρινοϊοί – η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος – μπορούν να προκαλέσουν συριγμούς, ο Teague θέλησε να δει εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του επαναλαμβανόμενου συριγμού και των «άτονων» λοιμώξεων των πνευμόνων – λοιμώξεων που δεν έχουν μεν συμπτώματα αλλά που επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μετά από έλεγχο περισσότερων από 800 παιδιών και εφήβων με σοβαρό συριγμό, ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το 22% υπέφερε από πνευμονικές λοιμώξεις που δεν εμφάνιζαν τυπικά συμπτώματα κρυολογήματος και ως εκ τούτου δεν είχαν ανιχνευτεί.

Οι λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του συριγμού. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές στη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι υψηλότερες δόσεις των στεροειδών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παρατεταμένης φλεγμονής των πνευμόνων, πέρα από γνωστές παρενέργειες όπως ευερέθιστη συμπεριφορά, μειωμένη οστική πυκνότητα και καταστολή της ανάπτυξης.

«Ενώ τα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα παιδιά με συριγμό, πολλά παιδιά στη μελέτη δεν έδειξαν μοτίβα φλεγμονής που θα βελτιώνονταν με τα στεροειδή», δήλωσε ο Teague, «Συμβουλεύω τους γονείς των ασθενών μου να αντιμετωπίζουν τους συριγμούς που προκαλούνται από κρυολόγημα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που ενισχύουν την ανοσία στους ιούς, όπως η αζιθρομυκίνη», είπε.

«Οι γονείς εκπλήσσονται που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αντιβιοτικό για μια ιογενή λοίμωξη, αλλά, στην πραγματικότητα, η αζιθρομυκίνη ενισχύει την ανοσολογική απόκριση στους ιούς με θετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Υποκείμενες αιτίες επαναλαμβανόμενου συριγμού

Ο Teague και οι συνεργάτες του δεν γνωρίζουν γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να αποτινάξουν τις σιωπηλές ιογενείς πνευμονικές λοιμώξεις. Ενώ οι ρινοϊοί ήταν μακράν η πιο κοινή μόλυνση που εντοπίστηκε, ο Teague και η ομάδα του ανίχνευσαν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με τα κύτταρα του βλεννογόνου του ανοσοποιητικού στους πνεύμονες των παιδιών που τα καθιστά ανίκανα να καταπολεμήσουν αυτούς τους ιούς. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει κυρίως πολύ μικρά παιδιά και γίνεται λιγότερο κοινό από τη σχολική ηλικία και μετά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της αιτίας αυτής της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής της, λένε οι ερευνητές. Εν τω μεταξύ, οι γιατροί θα πρέπει να ξανασκεφτούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον επαναλαμβανόμενο συριγμό, λέει ο Teague. Προτού συνταγογραφήσουν ισχυρά κορτικοστεροειδή, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν φλεγμονή που θα ανταποκριθεί στα στεροειδή και όχι πνευμονικές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με αντιιικά φάρμακα.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι το πιο σημαντικό ερέθισμα για την εμφάνιση συριγμού στα παιδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγούν σε αναπνευστική δυσχέρεια και χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα. Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα ενισχύσει περαιτέρω την έρευνα στη θεραπεία του επαναλαμβανόμενου συριγμού και των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά», δήλωσε ο Teague.

«Το σκεπτικό πρέπει να ξεφύγει από την υπερβολική χρήση δυνητικά τοξικών στεροειδών για τη θεραπεία του οξέος συριγμού και να συμπεριλάβει νέες θεραπείες που στοχεύουν συγκεκριμένα μοτίβα φλεγμονής», είπε.

Με βάση τα ευρήματα, ο Teague σχεδιάζει να μελετήσει εάν αυτός ο τύπος ελαττωματικής ανοσολογικής απόκρισης μπορεί επίσης να είναι παράγοντας κινδύνου και για τα παιδιά που εκδηλώνουν άσθμα. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα