καρδιά
Τι είναι η συσσώρευση πλάκας και πώς επηρεάζει την καρδιά;

Είναι γνωστό ότι η οδοντική πλάκα βλάπτει τα δόντια. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να βλάψει και την καρδιά σας; Κι όμως, είναι αλήθεια. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Δεδομένου ότι αυτό το είδος συσσώρευσης πλάκας συμβαίνει μέσα στο σώμα, δεν μπορούμε να το δούμε απλά κοιτάζοντας το σώμα μας ή στον καθρέφτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί και πώς να την αποφύγουμε.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και την υγειά της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης πλάκας. Ενώ είναι κοινή γνώση ότι τα θρεπτικά τρόφιμα είναι καλά για την υγεία της καρδιάς ενώ τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα όχι, υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν στο όνομα της ευεξίας, ο οποίος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τι είναι η συσσώρευση πλάκας και πώς επηρεάζει την καρδιά;

Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας ή αθηροσκλήρωση είναι η διαδικασία που οδηγεί σε απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ. Αυτό ονομάζεται επίσης στεφανιαία νόσος. Προκαλείται από τη συσσώρευση χοληστερόλης και φλεγμονωδών κυττάρων μέσα στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, εξηγεί ο Dr. Ali Haider, MD, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian Queens. Ο Dr. Haider αναφέρει ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η γενετική και η ηλικία. Επιπλέον, αναφέρει ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου για συσσώρευση πλάκας περιλαμβάνουν:

  • τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης,
  • τον διαβήτη τύπου 2,
  • την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • το κάπνισμα και
  • τις ανθυγιεινές διατροφικές,
  • τον τρόπο ζωής

Ο Dr. Haider λέει ότι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η συσσώρευση πλάκας είναι επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς και οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. «Αυτή η συσσώρευση πλάκας μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, όταν η πλάκα είναι “ασταθής” και μπορεί να προκαλέσει απότομη απόφραξη και βλάβη στον καρδιακό μυ», εξηγεί.

Οι γιατροί συνήθως δεν αναζητούν την παρουσία συσσώρευσης πλάκας στους ασθενείς, λέει ο Dr. Haider, εξηγώντας ότι η εστίαση είναι στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της συσσώρευσης από την αρχή. Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να εντοπίσουν την παρουσία πλάκας. Αυτές περιλαμβάνουν την εξέταση ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας (μια αξονική τομογραφία της καρδιάς που αναζητά εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες, οι οποίες είναι σημάδι συσσώρευσης πλάκας), την αξονική αγγειογραφία (CTA) (μια απεικονιστική εξέταση για την προβολή των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών) και την στεφανιογραφία (μια επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται όταν κάποιος έχει σοβαρά συμπτώματα ή καρδιακή προσβολή και χρειάζεται να διορθώσει μια απόφραξη).

Ενώ αυτές οι εξετάσεις μπορούν να είναι επωφελείς, ο Dr. Haider τονίζει ότι, συνήθως, η εστίαση είναι στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας, η οποία εν μέρει περιλαμβάνει και τον τρόπο διατροφής μας.

Η διατροφική συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Αν θέλετε να τρώτε με γνώμονα την υγεία της καρδιάς σας, ο Dr. Haider λέει ότι ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι να ακολουθούν τη κετογενική δίαιτα. «Πολλοί άνθρωποι προωθούν τη δίαιτα κετο, η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αντίθετα με όσα μπορεί να ακούτε, μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά είναι μία από τις χειρότερες δίαιτες όσον αφορά την συσσώρευση πλάκας», εξηγεί.

Ο Dr. Haider λέει ότι ενώ η κετογενική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος, δεν είναι ένα καλό διατροφικό πλάνο για την υγεία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Εάν η κετογενική δίαιτα δεν είναι το καλύτερο διατροφικό σχέδιο για την υγεία της καρδιάς, τότε ποιο είναι; Ο Dr. Haider προτείνει τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής έχει επανειλημμένα αποδειχθεί επιστημονικά ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Ο Dr. Haider επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με την κετογενική δίαιτα, είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας, ο Dr. Haider προτείνει 3 βασικά βήματα:

  • Ελέγξτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης σας και μιλήστε με έναν γιατρό για στρατηγικές τροποποίησής τους, εάν είναι απαραίτητο.
  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Μην καπνίζετε, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
  • Μάθετε το οικογενειακό σας ιστορικό: Φροντίστε να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο ή προληπτικό καρδιολόγο εάν υπάρχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων στην οικογένειά σας.

Με αυτούς τους τρεις κανόνες, μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Όσο για τη δίαιτα κετο, θυμηθείτε ότι όταν κάτι είναι της μόδας – ακόμη και στον κόσμο της ευεξίας – δεν σημαίνει ότι είναι ωφέλιμο για την υγεία.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ζάρι σε 9 δευτερόλεπτα;
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ζάρι σε 9 δευτερόλεπτα;
panselinos
Πανσέληνος Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με...
Πανσέληνος Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους