Καρδιά
Πάνω από διπλάσιες πιθανότητες για καρδιακά όσοι έχουν δυσκοιλιότητα

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το πανεπιστήμιο Monash βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του αυξημένου κινδύνου σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιακών συμβάντων (MACE), όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Francine Marques από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου, δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η δυσκοιλιότητα, ένα κοινό θέμα υγείας που συχνά το παραβλέπουμε, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καρδιαγγειακή νόσο. Οι παραδοσιακοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως βασικοί παράγοντες καρδιοπάθειας. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν εξηγούν πλήρως την εμφάνιση μεγάλων καρδιακών συμβάντων. Αυτή η μελέτη διερεύνησε τον πιθανό ρόλο της δυσκοιλιότητας ως πρόσθετου παράγοντα κινδύνου, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά αποτελέσματα”, δήλωσε η καθηγήτρια Marques.

Σοκάρουν τα αποτελέσματα της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 408.354 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, εντοπίζοντας 23.814 περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπασχαν από δυσκοιλιότητα είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο από εκείνα που δεν είχαν δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε μια ιδιαίτερα ανησυχητική σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και υπέρτασης.

Τα υπερτασικά άτομα που υπέφεραν επίσης από δυσκοιλιότητα διαπιστώθηκε ότι είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο επακόλουθων καρδιακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνα με υπέρταση μόνο.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την υπέρταση, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών”, είπε η Marques.

Εκτός από αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα, η μελέτη διερεύνησε επίσης τους γενετικούς δεσμούς μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

"Εντοπίστηκαν θετικές γενετικές συσχετίσεις μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των διαφόρων μορφών MACE, υποδεικνύοντας ότι οι κοινοί γενετικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν τη βάση και των δύο παθήσεων. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για έρευνα στους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν την υγεία του εντέρου με την υγεία της καρδιάς", δήλωσε η δρ. Leticia Camargo Tavares, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τι αλλαγές ίσως φέρει αυτή η έρευνα

“Με τη δυσκοιλιότητα να επηρεάζει περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της υγείας του εντέρου του”, είπε η Marques.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα επί της αιτιολογικής σχέσης μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των συμβάντων MACE και επί των συγκεκριμένων βιολογικών οδών που εμπλέκονται. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να είναι μέσω ενός “διαρρέοντος εντέρου”.

Αυτή η έρευνα αμφισβητεί την παραδοσιακή κατανόηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης της υγείας του εντέρου στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα