καρότα
Τα οφέλη των καρότων

Τα καρότα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βήτα-καροτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Τι μας προσφέρει, άραγε, η καθημερινή τους κατανάλωση;

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα καρότα

Τα καρότα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της όρασης

Ένα από τα πιο συναρπαστικά οφέλη του καρότου είναι η ικανότητά του να υποστηρίζει την υγεία των ματιών. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης βιταμίνη Α για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η μη λήψη αρκετής βιταμίνης Α μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε κακή όραση —ειδικά τη νύχτα.

Τα καρότα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα καρότα περιέχουν βιοδραστικές χημικές ουσίες -όπως πολυακετυλένια- που μπορεί να παρέχουν προστατευτική δράση έναντι διαφόρων μορφών φλεγμονής, η οποία είναι βασική αιτία χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Μια μεγάλη μελέτη του 2023 στο περιοδικό Nutrients σε πάνω από 55.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμών καρότων θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο των πνευμόνων και του παχέος εντέρου .

Για να είμαι ξεκάθαρη, τα καρότα δεν είναι μια μαγική τροφή για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ούτε μπορούν να σας θεραπεύσουν. Αλλά η κατανάλωση τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής (σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες που προάγουν την υγεία) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

Τα καρότα κάνουν καλό στην καρδιά

Τα καρότα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς με δύο τρόπους ταυτόχρονα. Οι φυτικές ίνες στα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα φλιτζάνι καρότα έχει περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 320 χιλιοστόγραμμα καλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ημερήσιος στόχος φυτικών ινών για τις γυναίκες είναι περίπου 21 έως 35 γραμμάρια την ημέρα και για τους άντρες 30 έως 38 γραμμάρια την ημέρα. Αλλά η συμπερίληψη των καρότων στην καθημερινή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν τον στόχο.

Εν τω μεταξύ, η American Heart Association συνιστά στους ενήλικες μεταξύ 19 και 50 ετών να καταναλώνουν περίπου 2.600 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα για τις γυναίκες και 3.400 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες για βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τρώτε καρότα μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα καρότα κάνουν καλό στην υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α στα καρότα όχι μόνο προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο, αλλά συμβάλλουν επίσης στην αποκατάσταση και συντήρησή του. Εκτός από την ενίσχυση της ανοσίας, η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ωρίμανση νέων κυττάρων του δέρματος κάνοντας το πιο λαμπερό. (Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα ρετινοειδή , ένας τύπος βιταμίνης Α, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.)

Είναι καλό να τρώτε καρότα κάθε μέρα;

Είναι πολύ καλό να τρώτε καρότα κάθε μέρα, ειδικά αν σας αρέσουν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι η μόνη σας πηγή διατροφής. Συνήθως ενθαρρύνω τους ανθρώπους να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών κάθε μέρα, για να βοηθήσουν το σώμα τους να αποκομίσει όλα τα οφέλη από διάφορα λαχανικά.

Αλλά, εάν ένα άτομο έχει περιορισμένη λίστα λαχανικών που του αρέσουν, δεν θα το αποθαρρύνω να τρώει καρότα κάθε μέρα. Σε γενικές γραμμές, ο στόχος είναι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Πηγή: jenny.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα