Τηλεόραση
Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε οθόνες έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με μια σειρά ζητημάτων υγείας, από τον κακό ύπνο και την παχυσαρκία έως προβλήματα ψυχικής υγείας

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης, μια κοινή δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου και μια δημοφιλής μορφή χρήσης οθόνης, επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους νεαρούς ενήλικες.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 26% στους νεαρούς ενήλικες.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά επικεντρώθηκαν κυρίως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες και είχαν σχετικά σύντομες περιόδους παρακολούθησης.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Αυτή η τελευταία έρευνα, ωστόσο, είναι μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 νεαρούς ενήλικες μεταξύ 18 και 30 ετών. Για να εκτιμήσουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους παρακολούθησης τηλεόρασης σε καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, οι ερευνητές παρακολούθησαν με τους συμμετέχοντες για 30 χρόνια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of General Internal Medicine, υποδηλώνουν ότι όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση σε ηλικία 20-25 ετών είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης καθημερινά στην ηλικία των 23 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 26% και επεισοδίων καρδιαγγειακής νόσου κατά 16%.

Και για κάθε επιπλέον ώρα καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης σε βάθος ενός έτους, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο: 55% για στεφανιαία νόσο, 58% για εγκεφαλικό και 32% για καρδιαγγειακή νόσο.

Τι λένε οι ερευνητές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η νεαρή ενήλικη ζωή είναι “ένα σημαντικό παράθυρο για παρέμβαση στις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης για την πρόληψη δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Σε αυτήν την μελέτη, η μεγαλύτερη τηλεθέαση στη νεαρή ενήλικη ζωή και οι ετήσιες αυξήσεις στην τηλεθέαση καθ' όλη την μέση ηλικία συσχετίστηκαν με περιστατικά πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα στεφανιαίας νόσου. Η νεαρή ηλικία καθώς και οι συμπεριφορές στην μέση ηλικία μπορεί να είναι σημαντικές περίοδοι για την προώθηση υγιεινής συμπεριφοράς στην παρακολούθηση τηλεόρασης, πρόσθεσαν.

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι νεαροί ενήλικες παρακολουθώντας οθόνες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους. Ο αυξημένος χρόνος οθόνης μπορεί να αντικαταστήσει σημαντικές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης υγιεινών συνηθειών οθόνης νωρίς στη ζωή, για να αποτρέψουμε μελλοντικές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jason Nagata.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φιλης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Γιάννης Α. Φίλης εξελέγη Διακεκριμένο Μέλος της Επιστημονικής Οργάνωσης Τεχνητής Νοημοσύνης Asia-Pacific Artificial Intelligence Association
Το ΑΑΙΑ είναι παγκόσμιος ακαδημαϊκός μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με αντικείμενα που εμπίπτουν στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Γιάννης Α. Φίλης εξελέγη Διακεκριμένο Μέλος της Επιστημονικής Οργάνωσης Τεχνητής Νοημοσύνης Asia-Pacific Artificial Intelligence Association
Πιερρακάκης
Σχολεία: Οι 11 αλλαγές Πιερρακάκη που έρχονται τη νέα σχολική χρονιά
Εοανέρχεται η πενθήμερη αποβολή και αλλάζει το πλαίσιο απουσιών που δεν πρέπει δεν ξεπερνούν τις 50 αδικαιολόγητες ή τις 114 από τις οποίες, οι άνω...
Σχολεία: Οι 11 αλλαγές Πιερρακάκη που έρχονται τη νέα σχολική χρονιά