Πάρκινσον: Ευρέως διαδεδομένο χημικό ενοχοποιείται για τη νόσο
Pixabay
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στα άτομα με άγχος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον είναι τουλάχιστον διπλάσιος στους ανθρώπους άνω των 50 ετών που πρόσφατα ανέπτυξαν άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν άγχος, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του University College London (UCL).

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», διερευνήθηκε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν πρόσφατα αναπτύξει άγχος και της μεταγενέστερης διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018. Αξιολόγησε 109.435 ασθενείς που είχαν αναπτύξει άγχος μετά την ηλικία των 50 ετών και τους συνέκρινε με 878.256 αντίστοιχους συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την παρουσία χαρακτηριστικών του Πάρκινσον, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από την περίοδο της διάγνωσης του άγχους έως και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης του Πάρκινσον.

Έπειτα από την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στα άτομα με άγχος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η διαταραχή της ισορροπίας, η ακαμψία και η δυσκοιλιότητα αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον σε άτομα με άγχος.

«Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», επισημαίνει ο συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ από το UCL.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και αν η έκβαση της νόσου επηρεάζεται από τη σοβαρότητα του άγχους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fai
Διαλειμματική νηστεία: Πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική από τις κλασικές δίαιτες;
Φαίνεται πως το να μειώσουμε το φαγητό μόνο λίγες μέρες την εβδομάδα και όχι καθημερινά μπορεί να είναι πιο αποδοτικό για την απώλεια βάρους.
Διαλειμματική νηστεία: Πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική από τις κλασικές δίαιτες;
lexeis
Η λέξη άχλος : Από την αρχαία ποίηση στη σύγχρονη έκφραση
Υπάρχουν λέξεις που, μόνο που τις ακούς, μεταφέρουν ένα αίσθημα θολούρας, όπως ακριβώς και το ίδιο τους το νόημα. Μια τέτοια λέξη είναι ο «άχλος» ή,...
Η λέξη άχλος : Από την αρχαία ποίηση στη σύγχρονη έκφραση
ρύζι2410
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε και γιατί
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα...
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε και γιατί