ΕΦΚΑ
Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Διευκρινήσεις σχετικά με το χρόνο έκδοσης των επικουρικών συντάξεων δίνει με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ στην οποία αποσαφηνίζονται, επίσης, το καθεστώς χορήγησης μειωμένης σύνταξης και η διαδικασία εφαρμογής και αξιοποίησης του χρόνου εξόφλησης του ποσού εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου.

Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η βασική προϋπόθεση για χορήγηση επικουρικής σύνταξης είναι η συμπλήρωση το λιγότερο 15 ετών προϋπηρεσίας (4.500 Ημέρες Ασφάλισης) και ακόμα:

-Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα απονέμονται στη βάση της συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας του δικαιούχου αλλά εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της κύριας σύνταξης.

-Εναλλακτικά, θα απονέμονται εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης, σε περίπτωση που αυτή υποβλήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση για απονομή κύριας σύνταξης.

-Οι έλεγχοι των αποφάσεων σύνταξης του κύριου φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής (fast track), θα πραγματοποιούνται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους.

-Μετά την παρέλευση πενταετίας δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Άρα, εάν υπάρχουν λάθη στη fast track διαδικασία, με συνέπεια ο συνταξιούχος να λαμβάνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα του αναλογούσε και παρέλθει η πενταετία, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος για να διορθωθούν.

-Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν εντός ενός έτους από την έκδοσή τους.

-Μετά από τρία χρόνια από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, δεν επιτρέπεται να γίνουν έλεγχοι.

Για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, η εγκύκλιος ορίζει ότι, εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία εξόφλησης, τότε εκδίδεται εγκριτική απόφαση έκδοσης επικουρικής σύνταξης.  Εάν όμως έχει  παρέλθει η νόμιμη προθεσμία εξόφλησης για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, τότε για να εκδοθεί εγκριτική απόφαση απονομής επικουρικής σύνταξης, απαιτείται ο δικαιούχος να υποβάλλει εκ νέου,  σχετική αίτηση. Στην περίπτωση αυτή όμως, τα όποια οικονομικά αποτελέσματα προκύπτουν, εκκινούν από την ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προαστιακος
Νέο περιστατικό ασφαλείας: Συρμός του προαστιακού οδηγήθηκε σε γραμμή του μετρό από σταθμάρχη - Οι καταγγελίες μηχανοδηγών
Δεν έχουν τέλος τα επικίνδυνα συμβάντα στον σιδηρόδρομο
Νέο περιστατικό ασφαλείας: Συρμός του προαστιακού οδηγήθηκε σε γραμμή του μετρό από σταθμάρχη - Οι καταγγελίες μηχανοδηγών
cinema
Η Γιορτή του Σινεμά επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου με 2 ευρώ είσοδο σε όλες τις προβολές
Η εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία της "Γιορτής του Σινεμά" επιστρέφει σε λίγες μέρες!
Η Γιορτή του Σινεμά επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου με 2 ευρώ είσοδο σε όλες τις προβολές